Uwielbiam ciasta czekoladowe, a ten TORT to poezja! Puszyste biszkopty i ten mocno czekoladowy krem... mniam, mniam :). Na samą myśl cieknie mi ślinka! Dla mnie atutem tego tortu jest też to, że nie jest on bardzo słodki.
Tort czekoladowy klaudii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT CIEMNY:
Mąkę z kakaem przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić z połową cukru. Żółtka utrzeć z resztą cukru i cukrem waniliowym, dodać do białek i wymieszać drewnianą łyżką. Następnie w trzech partiach dodać mąkę i wolno mieszać. Gotowe ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 ° ok. 40 minut.
2.BISZKOPT JASNY:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić z połową cukru. Żółtka utrzeć z resztą cukru i cukrem waniliowym, dodać do białek i wymieszać drewnianą łyżką. Następnie w dwóch partiach dodać mąkę i wolno mieszać. Gotowe ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 ° ok. 40 minut.
3.MASA CZEKOLADOWA:
Czekoladę połamać w kosteczkę i wrzucić do miski. Do rondelka wlać 250 ml śmietanki i dodać cukier. Całość podgrzewać prawie do momentu zagotowania, żeby cukier się rozpuścił. Następnie kremówkę wlać do połamanej czekolady, mieszać, aż się roztopi i ładnie połączy się ze śmietanką. Pozostawić do wystygnięcia. Pozostałą część kremówki ubić na sztywno i dodać do chłodnej masy czekoladowej. Delikatnie wymieszać łyżką.
4.BITA ŚMIETANA:
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem waniliowym.
5.Zimny ciemny biszkopt przekroić na dwie części. Jedną z nich posmarować ⅓ masy, położyć jasny biszkopt, posmarować go ⅓ masy, na to dać drugi blat ciemnego biszkoptu. Zarówno boki jak i wierzch tortu posmarować pozostałością masy. Boki ciasta posypać wiórkami czekoladowymi, a wierzch kokosem. Na torcie zrobić rozetki z bitej śmietany, a między nimi położyć czekoladowe gwiazdki. Na rozetki poukładać margaretki, a na środku tortu zrobić dowolny napis.
Komentarze