Tort czekoladowy KLAUDII

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Uwielbiam ciasta czekoladowe, a ten TORT to poezja! Puszyste biszkopty i ten mocno czekoladowy krem... mniam, mniam :). Na samą myśl cieknie mi ślinka! Dla mnie atutem tego tortu jest też to, że nie jest on bardzo słodki.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • BISZKOPT CIEMNY:
    6 jaj
    ¾ szklanki mąki
    ¾ szklanki cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki kakao

    BISZKOPT JASNY:
    3 jaja
    ⅓ szklanki mąki
    ¾ łyżki mąki ziemniaczanej
    ⅓ szklanki cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia

    MASA CZEKOLADOWA:
    200 g czekolady gorzkiej
    400 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
    ½ szklanki cukru

    BITA ŚMIETANA:
    100 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
    1 łyżeczka cukru waniliowego

    DO DEKORACJI:
    Kokos
    Wiórki czekoladowe
    Gwiazdki z czekolady gorzkiej i białej
    Literki czekoladowe
    Margaretki z kolorowego opłatka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Tort czekoladowy Desery

Tort czekoladowy klaudii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT CIEMNY:
    Mąkę z kakaem przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić z połową cukru. Żółtka utrzeć z resztą cukru i cukrem waniliowym, dodać do białek i wymieszać drewnianą łyżką. Następnie w trzech partiach dodać mąkę i wolno mieszać. Gotowe ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 ° ok. 40 minut.
  • 2. BISZKOPT JASNY:
    Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić z połową cukru. Żółtka utrzeć z resztą cukru i cukrem waniliowym, dodać do białek i wymieszać drewnianą łyżką. Następnie w dwóch partiach dodać mąkę i wolno mieszać. Gotowe ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 ° ok. 40 minut.
  • 3. MASA CZEKOLADOWA:
    Czekoladę połamać w kosteczkę i wrzucić do miski. Do rondelka wlać 250 ml śmietanki i dodać cukier. Całość podgrzewać prawie do momentu zagotowania, żeby cukier się rozpuścił. Następnie kremówkę wlać do połamanej czekolady, mieszać, aż się roztopi i ładnie połączy się ze śmietanką. Pozostawić do wystygnięcia. Pozostałą część kremówki ubić na sztywno i dodać do chłodnej masy czekoladowej. Delikatnie wymieszać łyżką.
  • 4. BITA ŚMIETANA:
    Śmietankę ubić na sztywno z cukrem waniliowym.
  • 5. Zimny ciemny biszkopt przekroić na dwie części. Jedną z nich posmarować ⅓ masy, położyć jasny biszkopt, posmarować go ⅓ masy, na to dać drugi blat ciemnego biszkoptu. Zarówno boki jak i wierzch tortu posmarować pozostałością masy. Boki ciasta posypać wiórkami czekoladowymi, a wierzch kokosem. Na torcie zrobić rozetki z bitej śmietany, a między nimi położyć czekoladowe gwiazdki. Na rozetki poukładać margaretki, a na środku tortu zrobić dowolny napis.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

4.45 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort czekoladowy

4.45 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort czekoladowy

Skotka Ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym i śliwkową wkładką. 2 godz.

To może cię zainteresować