Tort czekoladowy

4.45 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym i śliwkową wkładką.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    5 jajek
    250 g cukru
    220 g mąki
    130 ml oleju
    100 ml wody
    1 cukier waniliowy
    30 g kakao
    1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
    1 zaokrąglona łyżeczka sody
    szczypta soli

    Mus:
    350 g śliwek w syropie
    1 galaretka brzoskwiniowa

    Krem:
    300 g masy krówkowej - kukułka
    150 g śmietany 30%
    150 g masła
    100 g czekolady gorzkiej

    Polewa:
    100 g czekolady gorzkiej
    100 ml śmietany 30%
    1 łyżeczka masła

    kilka czekoladowych herbatników
    do nasączenia : 3/4 szklanki wody z cukrem i sokiem z cytryny
    Forma 22cm, dno wyścielone papierem do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.45 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Torty Desery

Tort czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: 150 g cukru, cukier waniliowy, kakao, wodę i olej umieścić w większym rondlu ( ok. 2,5l ) wymieszać i zagotować. Odstawić do wystygnięcia.
    Białka ubijać z solą i stopniowo dodawać 100 g cukru. Ubić na sztywno.
    Do chłodnej masy czekoladowej dodać żółtka i krótko zmiksować.
    Mąkę przesiać z proszkiem i sodą. Partiami dodawać do masy czekoladowej.
    Partiami dodać ubite białka i wymieszać delikatnie, do połączenia składników.
    Wyłożyć ciasto do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 35 minut w temperaturze 180 stopni i kolejne 35 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu zostawić w formie na 10 minut. Następnie wyłożyć na kratkę i odstawić do wystygnięcia. Zimne ciasto przekroić na 3 blaty.
  • 2. Mus: Śliwki zmiksować w blenderze, zagotować i wsypać galaretkę. Dokładnie wymieszać. Dwa naczynia o średnicy mniejszej niż ciasto wyłożyć folią spożywczą i wylać przestygnięty mus. Postawić w chłodne miejsce do zastygnięcia. Ja do tego celu użyłam dwa jednorazowe talerzyki o średnicy 19cm.
  • 3. Krem: Masę krówkową i miękkie masło zmiksować, dodać chłodną czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Na koniec miksując wlewać powoli śmietanę. Krem na kilka minut wstawić do lodówki.
  • 4. Przełożenie: Blaty ciasta nasączyć. Na pierwszy wyłożyć trzy łyżki masy, rozsmarować i położyć wkładkę śliwkową, delikatnie zdjąć folię. Trzy łyżki masy wyłożyć na wkładkę śliwkową i położyć drugi blat . Tak samo zrobić z kolejnymi częściami. Pozostałym kremem posmarować boki i wstawić do lodówki.
  • 5. Polewa: Do miseczki włożyć połamaną czekoladę, śmietanę i masło. Postawić na garnku z gotującą się wodą i rozpuścić, dobrze wymieszać. Połowę polewy wylać na tort, a resztę schłodzić w lodówce.
    Ciastka pokruszyć i obsypać boki, a zastygniętą polewę wymieszać i udekorować tort.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować