Ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym i śliwkową wkładką.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Ciasto:
5 jajek
250 g cukru
220 g mąki
130 ml oleju
100 ml wody
1 cukier waniliowy
30 g kakao
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
1 zaokrąglona łyżeczka sody
szczypta soli
Mus:
350 g śliwek w syropie
1 galaretka brzoskwiniowa
Krem:
300 g masy krówkowej - kukułka
150 g śmietany 30%
150 g masła
100 g czekolady gorzkiej
Polewa:
100 g czekolady gorzkiej
100 ml śmietany 30%
1 łyżeczka masła
kilka czekoladowych herbatników
do nasączenia : 3/4 szklanki wody z cukrem i sokiem z cytryny
Forma 22cm, dno wyścielone papierem do pieczenia
Tort czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: 150 g cukru, cukier waniliowy, kakao, wodę i olej umieścić w większym rondlu ( ok. 2,5l ) wymieszać i zagotować. Odstawić do wystygnięcia.
Białka ubijać z solą i stopniowo dodawać 100 g cukru. Ubić na sztywno.
Do chłodnej masy czekoladowej dodać żółtka i krótko zmiksować.
Mąkę przesiać z proszkiem i sodą. Partiami dodawać do masy czekoladowej.
Partiami dodać ubite białka i wymieszać delikatnie, do połączenia składników.
Wyłożyć ciasto do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 35 minut w temperaturze 180 stopni i kolejne 35 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu zostawić w formie na 10 minut. Następnie wyłożyć na kratkę i odstawić do wystygnięcia. Zimne ciasto przekroić na 3 blaty.
2.Mus: Śliwki zmiksować w blenderze, zagotować i wsypać galaretkę. Dokładnie wymieszać. Dwa naczynia o średnicy mniejszej niż ciasto wyłożyć folią spożywczą i wylać przestygnięty mus. Postawić w chłodne miejsce do zastygnięcia. Ja do tego celu użyłam dwa jednorazowe talerzyki o średnicy 19cm.
3.Krem: Masę krówkową i miękkie masło zmiksować, dodać chłodną czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Na koniec miksując wlewać powoli śmietanę. Krem na kilka minut wstawić do lodówki.
4.Przełożenie: Blaty ciasta nasączyć. Na pierwszy wyłożyć trzy łyżki masy, rozsmarować i położyć wkładkę śliwkową, delikatnie zdjąć folię. Trzy łyżki masy wyłożyć na wkładkę śliwkową i położyć drugi blat . Tak samo zrobić z kolejnymi częściami. Pozostałym kremem posmarować boki i wstawić do lodówki.
5.Polewa: Do miseczki włożyć połamaną czekoladę, śmietanę i masło. Postawić na garnku z gotującą się wodą i rozpuścić, dobrze wymieszać. Połowę polewy wylać na tort, a resztę schłodzić w lodówce.
Ciastka pokruszyć i obsypać boki, a zastygniętą polewę wymieszać i udekorować tort.
Komentarze