Tort kawowy

4.46 (153 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby

Bardzo prosty do wykonania torcik kawowy z niewyszukanych składników. Sprawdzi się na uroczystościach ale też może być smacznym dodatkiem do weekendowej kawy.

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • Biszkopt blaszka o średnicy 18 cm.
    4 jajka M
    3/4 szklanki mąki pszennej tortowej( szklanka o pojemności 250 ml)
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka ciemnego kakao
    1 łyżeczka octu
    3/4 szklanki cukru
    1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    1 łyżka kawy rozpuszczalnej użyłam kremowej
    Krem kawowy
    300 gramów serka mascarpone
    350 ml słodkiej śmietanki minimum 30%
    2 pełne łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    łyżka gorącej wody
    opcjonalnie łyżka alkoholu użyłam baileys
    1 łyżka żelatyny
    Dodatkowo
    ok.3-4 łyżki dżemu z kwaskowych owoców
    1/3 szklanki mocnej osłodzonej kawy do nasączenia
    Bezy i kakao do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.46 (153 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Beza

Tort kawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt
    Białka oddzielić od żółtek i ubijać ze szczyptą soli na gęstą pianę następnie cały czas miksując dodawać stopniowo cukier.
    Żółtka wymieszać z octem i dodawać raz po razie ciągle miksując do ubitych białek.
    Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, kawą rozpuszczalną i przesiać przez sito.
    Dodajemy do ubitych białek również stopniowo i mieszamy delikatnie za każdym razem szpatułką aby białka zbytnio nie opadły.
    Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę biszkoptowa.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy do suchego patyczka ok. 40 minut.
    Biszkopt po upieczeniu wyciągamy i uderzamy z wysokości ok. 50 cm o blat.
    Pozostawiamy do wystudzenia.
  • 2. Krem
    Kawę rozpuszczalną wymieszać z łyżką gorącej wody i wystudzić.
    Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia.
    Śmietankę ubijać wraz z cukrem pudrem gdy zacznie tężeć dodajemy łyżka po łyżce serek mascarpone . Całość ubić na gęsty krem.
    Wlać strumieniem ciągle miksując na mniejszych obrotach kawę rozpuszczalną z alkoholem.
    Żelatynę rozpuścić wkładając naczynie do gorącej wody lub włożyć do mikrofalówki na 10 sekund! nie dłużej.
    Płynną żelatynę wlać strumieniem do gotowego kremu cały czas miksując na średnich obrotach.
    Krem włożyć do lodówki na ok. 1-2 godziny
  • 3. Następnie krem dzielimy na dwie równe części 2 łyżki odkładamy do posmarowania wierzchu.
  • 4. Wystudzony biszkopt kroimy na trzy równej grubości blaty.
    Pierwszy dolny blat przekładamy ponownie do tortownicy lekko nasączamy mocna kawą, smarujemy dżemem i wykładamy pierwszą warstwę kremu, wyrównujemy i przykrywamy kolejnym blatem biszkoptowym.Ponownie nasączamy kawą, smarujemy dżemem i wykładamy drugą część kremu, wyrównujemy i przykryć ostatnim blatem, Wierzch smarujemy odłożonym kremem i wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na noc.
    Po wyciągnięciu posypujemy odrobiną kakao i dekorujemy bezami lub według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Krem kawowy będzie świetnie pasował nie tylko do tortu, ale i do wielu innych ciast. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

4.49 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie
tort orzechowo kawowy

4.49 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Tort orzechowo kawowy

Anitaaa Idealny deser na imprezy rodzinne. 1 godz. 10 min

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
image-22gojdv

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Tort kawowy

Kasia_S bardzo smakowity 60 min

4.48 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort czekoladowo kawowy

To może cię zainteresować