Tort czekoladowo-kawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka oddziel od żółtek, ubij ze szczyptą soli. Dodaj
cukier, a później stopniowo po jednym żółtku.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej przez sito do masy
jajecznej, delikatnie wymieszaj.
Przelej do tortownicy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st.C, po 5
minutach zwiększ temperaturę na 180 st.C.
Piecz ok. 30 minut, wyłącz piekarnik, nie otwieraj, pozostaw w nim
biszkopt na około 10 minut.
2.Krem: Jajka, cukier i cukier waniliowy ubij na parze, dodawaj po jednej
łyżce do masła zmiksowanego z margaryną, gotową masę podziel na dwie
części.
Do jednej części dodaj stopione w kąpieli wodnej gorzkie czekolady i
wódkę, wymieszaj. Drugą cześć wymieszaj z naparem kawowym, drobno
zmielona kawą i
alkoholem, dokładnie wymieszaj. Oba kremy wstaw na około 30 minut do
godziny, do lodówki by stężały.
3.Herbatę wymieszaj z cukrem, wódką i sokiem z cytryny. Biszkopt przekrój
na 3 blaty. Pierwszy z nich nasącz herbacianym ponczem, posmaruj
powidłami i kremem kawowym, przykryj drugim biszkoptem. Nasącz herbatą,
posmaruj resztą powideł i 3/4 kremu czekoladowego, przykryj ostatnim
blatem. Wierzch i boki tortu posmaruj resztą kremu czekoladowego, posyp
wiórkami czekoladowymi lub udekoruj według uznania.
Komentarze