Tort czekoladowo-kawowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Przepyszny, błyskawicznie znika ze stołu. Wspaniały tort na wyjątkowe okazje.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 5 jajek,
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    - 30 dag cukru,
    - 20 dag mąki tortowej,
    - 10 dag mąki ziemniaczanej.

    Kremy:
    - 250 g masła,
    - kostka margaryny,
    - 4 jajka,
    - 8 łyżek cukru,
    - cukier waniliowy,

    Dodatkowo:
    - 2 tabliczki gorzkiej czekolady,
    - kieliszek wódki.

    - 1/2 filiżanki mocnego naparu z kawy,
    - łyżka drobno zmielonej kawy,
    - kieliszek wódki.

    Ponadto:
    - słoiczek powideł śliwkowych (lub kwaskowatego dżemu),
    - 1/2 szklanki mocnej herbaty,
    - sok z 1/4 cytryny,
    - 2 łyżeczki cukru,
    - kieliszek wódki,
    - wiórki czekoladowe do dekoracji.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Tort czekoladowo-kawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka oddziel od żółtek, ubij ze szczyptą soli. Dodaj
    cukier, a później stopniowo po jednym żółtku.
    Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej przez sito do masy
    jajecznej, delikatnie wymieszaj.
    Przelej do tortownicy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st.C, po 5
    minutach zwiększ temperaturę na 180 st.C.
    Piecz ok. 30 minut, wyłącz piekarnik, nie otwieraj, pozostaw w nim
    biszkopt na około 10 minut.
  • 2. Krem: Jajka, cukier i cukier waniliowy ubij na parze, dodawaj po jednej
    łyżce do masła zmiksowanego z margaryną, gotową masę podziel na dwie
    części.
    Do jednej części dodaj stopione w kąpieli wodnej gorzkie czekolady i
    wódkę, wymieszaj. Drugą cześć wymieszaj z naparem kawowym, drobno
    zmielona kawą i
    alkoholem, dokładnie wymieszaj. Oba kremy wstaw na około 30 minut do
    godziny, do lodówki by stężały.
  • 3. Herbatę wymieszaj z cukrem, wódką i sokiem z cytryny. Biszkopt przekrój
    na 3 blaty. Pierwszy z nich nasącz herbacianym ponczem, posmaruj
    powidłami i kremem kawowym, przykryj drugim biszkoptem. Nasącz herbatą,
    posmaruj resztą powideł i 3/4 kremu czekoladowego, przykryj ostatnim
    blatem. Wierzch i boki tortu posmaruj resztą kremu czekoladowego, posyp
    wiórkami czekoladowymi lub udekoruj według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować