Tort czekoladowo-kawowy

4.5 (194 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Torcik jest mały, ale przepyszny. Nie jest trudny do wykonania, ale zachwyca wyglądem i smakiem.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • BISZKOPT CZEKOLADOWY
    • 2 jajka, rozmiar L
    • 100 g czekolady deserowej
    • 60 g masła
    • 50 g mąki pszennej
    • 10 g kakao
    • 40 g cukru
    • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    • 20 ml likieru wiśniowego (lub innego alkoholu)
    PONCZ KAWOWY
    • 100 ml wody
    • 50 g cukru
    • 40 ml espresso
    • 25 ml likieru wiśniowego (lub innego alkoholu)
    KREM CZEKOLADOWY
    • 100 g czekolady mlecznej
    • 100 g czekolady deserowej
    • 150 ml śmietanki 30%
    • laska wanilii
    • 40 ml espresso
    MUS CZEKOLADOWO-KAWOWY
    • 250 ml śmietanki 30%
    DEKORACJA
    • Czekoladowe chipsy
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort czekoladowo-kawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT
    Oddzielamy białka jaj od żółtek. Czekoladę i masło rozpuszczamy na wolnym ogniu (nie gotujemy). Zdejmujemy z ognia i dynamicznie mieszając, dodajemy żółtka. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy masę czekoladową, przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec wlewamy wiśniówkę lub inny alkohol (można z tego zupełnie zrezygnować), wszystkie składniki łączymy.

    Ciasto przelewamy do foremki wysmarowanej masłem i oprószonej kakao. (Foremka okrągła o średnicy 17 cm i wysokości 8 cm). Pierwsze 15 minut pieczemy w temperaturze 160°C (termoobieg), następnie podwyższamy temperaturę do 180°C i pieczemy kolejne 10 minut. Wyjmujemy biszkopt z piekarnika i studzimy, odwracając go dnem do góry.
  • 2. PONCZ
    Z wody oraz cukru zagotowujemy syrop. Dodajemy espresso oraz alkohol (opcjonalnie), mieszamy. Studzimy.
  • 3. KREM CZEKOLADOWY
    Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół i tępą stroną noża wyskrobujemy dokładnie nasionka. Nasionka wanilii zagotowujemy ze śmietanką, zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną na kawałki czekoladę. Czekamy, aż zacznie się rozpuszczać, i łączymy składniki na gładką masę. Na koniec wlewamy espresso, mieszamy. Studzimy.
  • 4. SKŁADANIE CIASTA
    Biszkopt wyjmujemy z foremki, wyrównujemy z góry (ścinamy górną warstwę ciasta, tylko w przypadku, kiedy urosła nam „górka”) i dzielimy go na dwa placki tej samej grubości. Dolną część biszkoptu wkładamy ponownie do foremki i obficie nakrapiamy ponczem kawowym. Na wierzch wylewamy część gęstniejącego kremu czekoladowego (około 150 g) i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Nakrapiamy drugi placek ponczem i wstawiamy ciasto do lodówki.
  • 5. MUS CZEKOLADOWO-KAWOWY
    Ubijamy mocno schłodzoną śmietankę i łączymy ją stopniowo z pozostałym kremem czekoladowym. (Jeśli krem za mocno stężał, podgrzejcie go delikatnie do temperatury około 40°C).
  • 6. DEKOROWANIE
    Wyjmujemy ciasto z lodówki i wylewamy mus na powierzchnię biszkoptu. Chłodzimy ciasto w lodówce około 1,5-2 godziny do całkowitego stężenia. Gotowy tort ostrożnie wyjmujemy z foremki i dekorujemy czekoladowymi płatkami.

Porady

Jeśli torcik będą jadły dzieci, można całkowicie zrezygnować z dodania alkoholu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować