Tort bez pieczenia-herbatnikowy z masą czekoladową i kawową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka dajemy mleko, żółtka, makę ziemniaczaną oraz cukier. Wszystko mieszamy, stawiamy na ogniu i mieszamy, gotujemy do zgęstnienia.
Ściagamy z gazu i dodajemy pokrojone masło oraz posiekaną czekoladę.
Wszystko mieszamy a nastepnie miksujemy mikserem do uzyskania gładkiej konsystencji. Śmietanę ubijamy i dodajemy do masy (ciepłej) i miksujemy.
Tortownicę wykładamy folią
2.Jeszcze ciepłą masa smarujemy obficie herbatnik jasny i łączymy z ciemnym,
układamy dookoła tortownicy
Następnie smarujemy po jednym herbatniku i układamy. Raz okrąg z jasnych harbatników, raz z ciemnych. Tak postepujemy do końca aż cała tortownica będzie ciasno zapełniona herbatnikami.
3.Resztą masy smarujemy górę tortu, wtedy wypełni ewentualne luki między ciastkami.
Tort wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Następnego dnia delikatnie ściągamy obręcz tortownicy, usuwamy folię.
Tort jest bardzo stabilny.
4.Śmietankę ubijamy z cappuccino i cukrem pudrem, na koniec dodajemy kawę.
Tort smarujemy kremem i dekorujemy według własnego uznania. Ja zrobiłam wzorek koszykowy dookoła tortu, górę udekorowałam serduszkami i kwiatkami :)
Komentarze