Sernik na orzechowym cieście z pianką i orzeszkami-pyszne ciasto

2.18 (56 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

zapraszam na pyszne ciasto, które nie jest trudne do zrobienia. Idealnie nada się na każdą okazję, na święta itp. Mowa o pysznym serniku na orzechowym cieście :) Ciasto pięknie wygląda i rewelacyjnie smakuje.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Blaszka ok 25x35cm

    używam szklanki 250ml



    BISZKOPT ORZECHOWY

    -6 jajek
    -3/4 szkl mąki pszennej tortowej
    -2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
    -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    -0,5 szkl cukru
    -200g drobno zmielonych orzechów włoskich


    MASA SEROWA

    - 200g masła
    - 1 kg sera z wiaderka
    - szklanka mleka 250ml
    - 3 jajka
    - 3/4 szkl cukru
    -2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru po 40g sztuka



    ŚMIETANKA

    -500ml śmietanki 30 lub 36%
    -4 łyżki cukru pudru
    -1,5 łyżki żelatyny
    -ok 100ml wrzątku



    ORZECHY DO POSYPANIA

    -ok 100g orzechów włoskich drobno posiekanych
    -50g masła
    -2 łyżki miodu
    -2 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

2.18 (56 ocen)

Zobacz również:

Serniki Ciasto orzechowe

Sernik na orzechowym cieście z pianką i orzeszkami-pyszne ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy wciąż miksując cukier. Chwilę miksujemy, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, zmielone lub drobno posiekane orzechy i delikatnie mieszamy do połączenia. Przekładamy do blaszki, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 25 minut
    studzimy i kroimy na dwa spody
  • 2. MASA SEROWA


    w miseczce mieszamy 2 budynie śmietankowe po 40g sztuka bez cukru i 250ml mleka

    Do garnka dajemy masło, cukier i delikatnie podgrzewamy na małym ogniu, jak się rozpuszczą i połączą dodajemy ser-dokładnie mieszamy trzepaczką, dodajemy jajka i mieszamy do połączenia ich z masą. Zwiększamy ogień i dodajemy budynie rozpuszczone w mleku, gotujemy do zgęstnienia mieszając by się masa nie przypaliła. Gorąca masę wykładamy na biszkopt, przykrywamy drugim spodem i odkładamy do przestudzenia.



    ORZESZKI (można pominąć i posypać ciasto np startą czekoladą)

    Na patelnię dajemy masło, miód, cukier puder-podgrzewamy i dodajemy posiekane orzechy-prażymy

    na złoty kolor. Studzimy, ostudzone rozdrabniamy
  • 3. Żelatynę rozpuszczamy , studzimy

    Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy żelatynę dokładnie miksujemy i wykładamy ją na ostudzone ciasto, wyrównujemy i posypujemy orzeszkami.


    Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

    I gotowe :) ciasto przepięknie wygląda, bardzo ładnie się kroi, elegancko wygląda i wspaniale smakuje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Orzechy Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować