Tort orzechowy z masą kawową

  • wyświetlono: 3226 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Pyszny tort orzechowy przełożony masą kawową z dodatkiem spirytusu.Oblany polewą czekoladową ozdobiony czekoladowymi motylkami jest uroczy.Doskonale sprawdzi się na urodziny czy imieniny.

Agnieszka  Rec
  • 140min

Składniki

na biszkopt orzechowy:

9 jaj
18 łyżek cukru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
15 dag mielonych orzechów włoskich
6 kopiatych łyżek mąki pszennej

na masę kawową:

6 jajek
2 szkl. mleka
2 szkl. cukru
2 cukry waniliowe
50 dag masła
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
2-3 łyżki spirytusu

na polewę czekoladową:

2 gorzkie czekolady
1/2 kostki masła
1/2 szkl.śmietany gęstej 18%
1 galaretka owocowa

na dekorację:

czekoladowe motylki
1/2 gorzkiej czekolady
srebrne perełki cukrowe
ewentualnie czereśnie koktajlowe

dodatkowo:

1/3 szkl. ponczu z kawy (posłodzonego )

Sposób przygotowania przepisu:

Tort orzechowy z masą kawową

  • 1. Oddzielić żółtka od białek.Białka ubić na sztywno,utrwalić cukrem ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku. Następnie wymieszać delikatnie z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami.

    Z ciasta upiec 3 osobne biszkopty w tortownicy o średnicy 26 cm. W nagrzanym piekarniku w ok.180 stopni przez ok. 15-20 min. Biszkopty po upieczeniu i wystygnięciu skropić ponczem kawowym. Krem kawowy: Mleko, jajka, cukry przełożyć do rondelka, dokładnie roztrzepać rózgą. Postawić na malutkim ogniu i ciągle mieszając trzepaczką ugotować gęsty jajeczny budyń.

    Gdy masa jest gęsta ściągamy z ognia i studzimy. W jak najmniejszej ilości gorącej wody rozpuszczamy kawę i studzimy.

    Masło ucieramy na biały puch. Ciągle ucierając dodajemy po łyżce jajecznego budyniu. Następnie ucierając dodajemy po parę kropel wystudzonej kawy a na końcu spirytus. Masę dzielimy na 3 części.
    Przygotowanie polewy:

    Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szkl. gorącej wody,pozostawiamy w chłodzie do lekkiego stężenia. Do rondelka przekładamy masło i połamaną czekoladę.

    Rozpuszczamy ciągle mieszając na małym ogniu. Następnie ściągamy z ognia i powoli mieszamy ze śmietaną a na końcu z tężejącą galaretką.
    Etap końcowy :

    Krążek biszkopta smarujemy jedną częścią masy przykrywamy drugim krążkiem biszkopta, smarujemy drugą częścią masy przykrywamy trzecim krążkiem biszkopta. Wierzch tortu polewamy tężejącą polewą czekoladową.

    Gdy zastygnie polewa boki tortu smarujemy resztą masy pozostawiając odrobinę masy do dekoracji. Ścieramy 1/2 gorzkiej czekolady za pomocą strużka na wiórki.

    Boki tortu obsypujemy tartą czekoladą. Z pozostawionej masy za pomocą szprycy robimy na torcie wkoło ozdobny wianuszek i pięć rozetek na środku tortu. Wianuszek z rozetek masy ozdabiamy srebrnymi perełkami. A w rozetki na środku tortu wkładamy czekoladowe motyle i ozdabiamy czereśnią koktajlową.

    Tort wkładamy na noc do lodówki do całkowitego schłodzenia.

Porady

Do biszkoptów na tort zamiast mielonych orzechów możemy dodać tyle samo zmielonych migdałów.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycietort orzechowytort na urodzinytort na imieninytort na wyjątkowe okazjeTort orzechowy z masą kawowątort na świąteczny stół

Komentarze

Podobne przepisy

image-0v38v6a

Dodane przez: Konto nieaktywne

Pychotka orzechowa z masą śmietanowo kawową

pyszne rozpływające się w ustach...

Kawowo orzechowy tort dacquoise

Dodane przez: Kuchnia Marty

Kawowo orzechowy tort dacquoise

Pierwszy raz tort dacquoise jadłam...

tort koszyk orzechowo-kawowy

Dodane przez: klementynka

orzechowo-kawowy tort koszyk

Tort ten upiekłam na urodziny Mamy....

Torcik

Dodane przez: gosia287

Tort kawowo-orzechowy

Orzechy, kawa, czekolada... z pewnością...

makowiec

Dodane przez: satrycja

Boski makowiec z masą kawową i orzechową...

Uwielbiam makowce. Pamiętam je...

tort czekoladowy

Dodane przez: Madija

Tort czekoladowo-kawowo-orzechowy

Przepyszny tort kilkusmakowy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE