Tort orzechowy z masą kawową

4.5 (208 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Pyszny tort orzechowy przełożony masą kawową z dodatkiem spirytusu.Oblany polewą czekoladową ozdobiony czekoladowymi motylkami jest uroczy.Doskonale sprawdzi się na urodziny czy imieniny.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • na biszkopt orzechowy:

    9 jaj
    18 łyżek cukru
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    15 dag mielonych orzechów włoskich
    6 kopiatych łyżek mąki pszennej

    na masę kawową:

    6 jajek
    2 szkl. mleka
    2 szkl. cukru
    2 cukry waniliowe
    50 dag masła
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    2-3 łyżki spirytusu

    na polewę czekoladową:

    2 gorzkie czekolady
    1/2 kostki masła
    1/2 szkl.śmietany gęstej 18%
    1 galaretka owocowa

    na dekorację:

    czekoladowe motylki
    1/2 gorzkiej czekolady
    srebrne perełki cukrowe
    ewentualnie czereśnie koktajlowe

    dodatkowo:

    1/3 szkl. ponczu z kawy (posłodzonego )
Wystaw ocenę:

4.5 (208 ocen)

Zobacz również:

Torty Tort orzechowy Desery

Tort orzechowy z masą kawową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielić żółtka od białek.Białka ubić na sztywno,utrwalić cukrem ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku. Następnie wymieszać delikatnie z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami.

    Z ciasta upiec 3 osobne biszkopty w tortownicy o średnicy 26 cm. W nagrzanym piekarniku w ok.180 stopni przez ok. 15-20 min. Biszkopty po upieczeniu i wystygnięciu skropić ponczem kawowym. Krem kawowy: Mleko, jajka, cukry przełożyć do rondelka, dokładnie roztrzepać rózgą. Postawić na malutkim ogniu i ciągle mieszając trzepaczką ugotować gęsty jajeczny budyń.

    Gdy masa jest gęsta ściągamy z ognia i studzimy. W jak najmniejszej ilości gorącej wody rozpuszczamy kawę i studzimy.

    Masło ucieramy na biały puch. Ciągle ucierając dodajemy po łyżce jajecznego budyniu. Następnie ucierając dodajemy po parę kropel wystudzonej kawy a na końcu spirytus. Masę dzielimy na 3 części.
    Przygotowanie polewy:

    Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szkl. gorącej wody,pozostawiamy w chłodzie do lekkiego stężenia. Do rondelka przekładamy masło i połamaną czekoladę.

    Rozpuszczamy ciągle mieszając na małym ogniu. Następnie ściągamy z ognia i powoli mieszamy ze śmietaną a na końcu z tężejącą galaretką.
    Etap końcowy :

    Krążek biszkopta smarujemy jedną częścią masy przykrywamy drugim krążkiem biszkopta, smarujemy drugą częścią masy przykrywamy trzecim krążkiem biszkopta. Wierzch tortu polewamy tężejącą polewą czekoladową.

    Gdy zastygnie polewa boki tortu smarujemy resztą masy pozostawiając odrobinę masy do dekoracji. Ścieramy 1/2 gorzkiej czekolady za pomocą strużka na wiórki.

    Boki tortu obsypujemy tartą czekoladą. Z pozostawionej masy za pomocą szprycy robimy na torcie wkoło ozdobny wianuszek i pięć rozetek na środku tortu. Wianuszek z rozetek masy ozdabiamy srebrnymi perełkami. A w rozetki na środku tortu wkładamy czekoladowe motyle i ozdabiamy czereśnią koktajlową.

    Tort wkładamy na noc do lodówki do całkowitego schłodzenia.

Porady

Do biszkoptów na tort zamiast mielonych orzechów możemy dodać tyle samo zmielonych migdałów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować