REKLAMA

Tort Aniołek

wyświetlono: 1570 | dodany do książki kucharskiej: 4 | polecenia: 0

Bardzo łatwy, prosty, szybki i efektowny tort. Białe, kruche placki na amoniaku, masa budyniowa i białe cukierki gwarantują doskonały efekt smakowy.

opublikowany: 23.01.2015
Udostępnij Pinterest
  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto kruche
    • 2 jajka
    • 1/2 szklanki śmietany kwaśnej 12%
    • 1/2 szklanki cukru
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • 500 g mąki pszennej
    • 125 g masła
    • 1 łyżeczka amoniaku
    Kewm budyniowy
    • 3 jajka
    • 1 szklanka śmietany kwaśnej 12%
    • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    • 2 opakowania cukru waniliowego
    • 3 szklanki mleka
    • 1 szklanka cukru
    • 250 g masła
    Dekoracja
    • 300 g migdałów w białej czekoladzie
Ocena:

(średnia 4.5 z 157 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. • Jajka, śmietanę, cukier i mąkę ziemniaczaną ubić mikserem na gładką masę.
    • Mąkę przesiać na stolnicę, dodać amoniak i posiekać nożem z masłem.
    • Zrobić dołek, dodać wymieszaną masę i zagnieść ciasto.
    • Kulę ciasta podzielić na 4 części i schować do lodówki.
    • Każdą część rozwałkować i wyciąć koło odrysowując od tortownicy o śr. 26 cm.
    • Ułożyć na papierze do pieczenia i piec w 180 st.C przez 10 minut.
    • Z resztek ciasta wychodzi piąty blat tortu.
    Krem budyniowy
    • Jajka, śmietanę, mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy zmiksować na gładką masę.
    • Mleko zagotować z cukrem i masłem.
    • Na gotujące się mleko wlać zmiksowaną masę i zagotować budyń cały czas mieszając, aż zrobi się gładki krem.
    Składanie tortu
    • Tortownicę wyłożyć folią spożywczą, na dnie położyć blat ciasta.
    • Wylewać gorącą masę budyniową i przykrywać kolejnym blatem.
    • Resztę masy wylać na wierzch i wygładzić.
    • Ponieważ ciasto podczas pieczenia skurczyło się, masa budyniowa wlewa się na obwód tortownicy i wychodzi tort przykryty z każdej strony masą.
    • Po wystudzeniu masy przykryć wierzch tortu folią spożywczą i wstawić na kilka godzin do lodówki, najlepiej na noc.
    • Przed podaniem wyjąć z tortownicy delikatnie odklejając folię.
    • Na wierzchu ułożyć migdały w białej czekoladzie.

Porady

Można również udekorować tort płatkami migdałów lub wiórkami kokosowymi.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: mariosylwia 0067Komunia

Ciasto Aniołek

:-) Gorąco polecam (-:

kategoria: Ciasta Desery opublikowany: 08.04.2015 | wyświetlono: 45874 Książki kucharskie: 18 | Polecenia: 0
Dodane przez: dorota w 20210724_164157

Aniołek

Ciasto składające się z miękkich amoniakowych blatów przekładanych budyniową masą. Wierzch wieńczą wiórki kokosowe.

kategoria: Ciasta Desery opublikowany: 11.10.2013 | wyświetlono: 8432 Książki kucharskie: 20 | Polecenia: 1
Dodane przez: Lidlaczkowelove 20190519_183914

Aniołek

Najlepiej smakuje na trzeci dzień i lekko schłodzone w lodówce...

kategoria: Ciasta opublikowany: 13.06.2019 | wyświetlono: 597 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0
Dodane przez: Jaga85 Jaga85

Aniołek

Placek polecam jako deser na przyjęcie z udziałem dzieci. Bo chyba większość dzieci uwielbia galaretki. Ciasto jest lekkie i pyszne

kategoria: Desery opublikowany: 09.12.2012 | wyświetlono: 3204 Książki kucharskie: 33 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE