Aniołek

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Najlepiej smakuje na trzeci dzień i lekko schłodzone w lodówce...

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto
    4 szklanki mąki pszennej
    2 jajka
    3/4 szklanki śmietany 18%
    1/2 szklanki cukru pudru
    1/2 kostki masła
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki amoniaku
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa
    3 szklanki mleka
    3/4 kostki masła
    3/4 szklanki cukru pudru
    1 szklanka śmietany 18%
    2 budynie śmietankowe
    1 łyżka mąki pszennej
    Cukier waniliowy
    + wiórki kokosowe do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Aniołek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto
    Amoniak dodajemy do śmietany mieszamy,następnie dodajemy do pozostałych składników i wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na 4 równe części i
    rozwałkujemy na cienkie placki. Każdy placek pieczemy ok 10-15 minut w 180 st. Placki muszą być koloru białego nie mogą być rumiane. Studzimy placki.
    Masa
    Gotujemy 2,5 szklanki mleka z cukrem i masłem. W pozostałym mleku mieszamy śmietanę,budynie oraz mąkę i cukier waniliowy. Wylewamy na gotujące się mleko i dokładnie mieszamy aż się zagotuje. Gorącą masą przekładamy placki górę również i posypujemy wiórkami kokosowymi.
    Studzimy i trzymamy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Amoniak Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować