Wuzetka z kremem serowym

  • wyświetlono: 669 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Ten torcik wyszedł mi idealnie pyszny. Niezwykle mięciutkie ciasto przełożone kremem serowo - śmietankowym i dżemem z czarnej porzeczki, oczywiście z dżemem domowej roboty, bo taki jest najlepszy. Polecam na podwieczorek i dla gości.

bgg (Kopiowanie)
Publikacja: Archiwalne przepisy
  • 120min

Składniki

Ciasto:
4 jajka
1 szklanka cukru
półtorej szklanki mąki tortowej
2 łyżki kakao
10 łyżek oleju rzepakowego
8 łyżek ciepłej wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Krem serowo-śmietankowy:
25 dag serka mascarpone
1 szklanka śmietany kremówki 30 %
1 kopiasta łyżka żelatyny
cukier puder do smaku

Dodatkowo:
10 dag mlecznej czekolady
5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki ( najlepiej domowej roboty )
1 szklanka śmietany kremówki 30%
cukier puder do smaku
1 płaska łyżka żelatyny
dowolna cukrowa posypka

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Wuzetka z kremem serowym

  • 1. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy ciepłą wodę i olej, ucieramy kilka minut. Wsypujemy kakao, proszek do pieczenia i mąkę tortową, następnie dokładnie ucieramy.
    Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie delikatnie mieszamy z ciastem.
  • 2. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 45 minut, sprawdzamy suchym patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Studzimy i przekrawamy na dwa krążki.
  • 3. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy.
    Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i cukier puder do smaku, i ubijamy, na koniec wlewamy wystudzoną żelatynę i dokładnie ubijamy.
  • 4. Jeden krążek ciasta smarujemy dżemem porzeczkowym, wykładamy tężejący krem i kolejny krążek ciasta.
  • 5. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, następnie jeszcze ciepłą smarujemy wierzch ciasta i odstawiamy do zastygnięcia polewy.
  • 6. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy.
    Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku, dodajemy przestudzoną żelatynę i dokładnie ubijamy. Za pomocą szprycy na torcie wyciskamy rozetki.
  • 7. Torcik wstawiamy do lodówki na kilka godzin do stężenia. Przed podaniem dekorujemy cukrową posypką. Kroimy i podajemy.
PPWS_06-2016

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zycietortCiastoczekoladaDeserna deserkremówkado kawyserek mascarponetort czekoladowyśmietana kremówkadla gościwuzetkana podwieczorekpyszne ciastoW-Zdomowe wypiekiciasto wuzetkaczekoladowy tortdomowe ciastoprzepis_miesiąca1000ciasto w-zPokochaj_olej_rzepakowytort W-Ztort wuzetka
 

Komentarze

Podobne przepisy

Wuzetka z brzoskwiniami

Dodane przez: gosia47-47

Wuzetka z brzoskwiniami

Bardzo dobre ciasto, które bardzo...

wuzetka

Dodane przez: lucyna19

Wuzetka

Ciasto jest wysokie, ale bardzo...

Ciasto orzechowo – kawowo -  kajmakowe z kremem serowym

Dodane przez: juchab

Ciasto orzechowo – kawowo - kajmakowe z...

Od dawna wiadomo, że orzechy i...

Wuzetka

Dodane przez: puszkowa

Wuzetka

Proste, aczkolwiek efektownie wyglądające...

Wuzetka

Dodane przez: Smakołyki_Kingi

Wuzetka

Delikatne ciasto w nieco innej...

CIASTO DYNIOWE  Z KREMEM SEROWO - KOKOSOWYM

Dodane przez: Ostra Na Słodko

CIASTO DYNIOWE Z KREMEM SEROWO – KOKOSOWYM

Dziś mam dla Was przepis na ciasto...