Wuzetka z kremem serowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.

Ten torcik wyszedł mi idealnie pyszny. Niezwykle mięciutkie ciasto przełożone kremem serowo - śmietankowym i dżemem z czarnej porzeczki, oczywiście z dżemem domowej roboty, bo taki jest najlepszy. Polecam na podwieczorek i dla gości.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    półtorej szklanki mąki tortowej
    2 łyżki kakao
    10 łyżek oleju rzepakowego
    8 łyżek ciepłej wody
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Krem serowo-śmietankowy:
    25 dag serka mascarpone
    1 szklanka śmietany kremówki 30 %
    1 kopiasta łyżka żelatyny
    cukier puder do smaku

    Dodatkowo:
    10 dag mlecznej czekolady
    5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki ( najlepiej domowej roboty )
    1 szklanka śmietany kremówki 30%
    cukier puder do smaku
    1 płaska łyżka żelatyny
    dowolna cukrowa posypka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Wuzetka z kremem serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy ciepłą wodę i olej, ucieramy kilka minut. Wsypujemy kakao, proszek do pieczenia i mąkę tortową, następnie dokładnie ucieramy.
    Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie delikatnie mieszamy z ciastem.
  • 2. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 45 minut, sprawdzamy suchym patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Studzimy i przekrawamy na dwa krążki.
  • 3. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy.
    Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i cukier puder do smaku, i ubijamy, na koniec wlewamy wystudzoną żelatynę i dokładnie ubijamy.
  • 4. Jeden krążek ciasta smarujemy dżemem porzeczkowym, wykładamy tężejący krem i kolejny krążek ciasta.
  • 5. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, następnie jeszcze ciepłą smarujemy wierzch ciasta i odstawiamy do zastygnięcia polewy.
  • 6. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy.
    Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku, dodajemy przestudzoną żelatynę i dokładnie ubijamy. Za pomocą szprycy na torcie wyciskamy rozetki.
  • 7. Torcik wstawiamy do lodówki na kilka godzin do stężenia. Przed podaniem dekorujemy cukrową posypką. Kroimy i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Olej Serek Śmietana

Notka redakcyjna

PPWS_06-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować