Torcik serowo-truskawkowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Sernik na zimno, w kształcie tortu, na spodzie ciasteczkowym. Sernik z truskawkami i frużeliną z truskawek. Sernik udekorowany, truskawkami i borówką. Takie dwa torty zrobiłam na Dzień Mamy, dla moich najbliższych.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SPÓD:
    -125 g. maślanych herbatników
    -125 g. wafelków kakaowo-kawowych
    -100 g. masła

    MASA SEROWO-TRUSKAWKOWA:
    -1 kg. sera z wiaderka
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -150 g. cukru pudru
    -30 g. żelatyny
    -ok. 150 ml. wody
    -250 g. świeżych truskawek

    ESY-FLORESY:
    -150 ml. frużeliny z truskawek-przetartej

    DEKORACJA:
    -200 g. świeżych truskawek
    -150 g. borówki amerykańskiej

    GLAZURA:
    -2 łyżeczki żelatyny
    -3 łyżki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tort truskawkowy Tort serowy

Torcik serowo-truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Torcik serowo-truskawkowy 1. spód- Herbatniki i wafelki, rozdrobnić blenderem na ''żwirek''. Masło stopić, troszkę ostudzić i wlać do ciastek. Wymieszać i wsypać do tortownicy fi-23 cm. Wpierw ułożyć do niej podkładkę do tortów i zapiąć rant. Ugnieść palcami albo szklanką o prostym dole. Schłodzić z pół godz. w lodówce.
  • Torcik serowo-truskawkowy 2. masa- Najpierw truskawki umyć, odszypułkować i wysuszyć na ręczniku papierowym. Pokroić na cząstki. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Ser z pudrem cukrem i śmietanką ubić do puszystego. Następnie dolewać ciepłą, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Dodać przygotowane truskawki i wymieszać szpatułką. Wylać do tortownicy i wyrównać.
  • Torcik serowo-truskawkowy 3. esy-Frużelinę rozłożyć kleksami na masie serowej, jeszcze nie zastygniętej. Patyczkiem od szaszłyków, rozmieszać w esy-floresy tą frużelinę tylko na górze.
  • Torcik serowo-truskawkowy 4. Patyczkiem od szaszłyków, rozmieszać w esy-floresy tą frużelinę tylko na powierzchni. Sernik schłodzić parę godzin w lodówce, najlepiej na całą noc.
  • Torcik serowo-truskawkowy 5. Po schłodzeniu zdjąć zabezpieczenia i odpiąć rant. Sernik ułożyć na paterze z podkładką na torty.
    dekoracje- Truskawki umyć i osuszyć, nie odrywając listków. Jak ktoś woli to może usunąć te listki i zamienić na mięte. Borówki też umyć i osuszyć. Udekorować tort.
  • Torcik serowo-truskawkowy 6. glazura- Żelatynę zalać zimną wodą. Gdy napęcznieje podgrzać w mikrofalówce albo nad parą. Posmarować górę owoców. Można rozpuścić galaretkę przeźroczystą i nią posmarować.
  • Torcik serowo-truskawkowy 7. Robiłam jednocześnie dwa torty.
  • Torcik serowo-truskawkowy 8. Tort przechowywać w lodówce a kroić ciepłym i ostrym nożem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować