Sernik na zimno, w kształcie tortu, na spodzie ciasteczkowym. Sernik z truskawkami i frużeliną z truskawek. Sernik udekorowany, truskawkami i borówką. Takie dwa torty zrobiłam na Dzień Mamy, dla moich najbliższych.
2 godz.
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
SPÓD:
-125 g. maślanych herbatników
-125 g. wafelków kakaowo-kawowych
-100 g. masła
MASA SEROWO-TRUSKAWKOWA:
-1 kg. sera z wiaderka
-500 ml. śmietanki 30 %
-150 g. cukru pudru
-30 g. żelatyny
-ok. 150 ml. wody
-250 g. świeżych truskawek
ESY-FLORESY:
-150 ml. frużeliny z truskawek-przetartej
DEKORACJA:
-200 g. świeżych truskawek
-150 g. borówki amerykańskiej
Torcik serowo-truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.spód- Herbatniki i wafelki, rozdrobnić blenderem na ''żwirek''. Masło stopić, troszkę ostudzić i wlać do ciastek. Wymieszać i wsypać do tortownicy fi-23 cm. Wpierw ułożyć do niej podkładkę do tortów i zapiąć rant. Ugnieść palcami albo szklanką o prostym dole. Schłodzić z pół godz. w lodówce.
2.masa- Najpierw truskawki umyć, odszypułkować i wysuszyć na ręczniku papierowym. Pokroić na cząstki. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Ser z pudrem cukrem i śmietanką ubić do puszystego. Następnie dolewać ciepłą, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Dodać przygotowane truskawki i wymieszać szpatułką. Wylać do tortownicy i wyrównać.
3.esy-Frużelinę rozłożyć kleksami na masie serowej, jeszcze nie zastygniętej. Patyczkiem od szaszłyków, rozmieszać w esy-floresy tą frużelinę tylko na górze.
4.Patyczkiem od szaszłyków, rozmieszać w esy-floresy tą frużelinę tylko na powierzchni. Sernik schłodzić parę godzin w lodówce, najlepiej na całą noc.
5.Po schłodzeniu zdjąć zabezpieczenia i odpiąć rant. Sernik ułożyć na paterze z podkładką na torty.
dekoracje- Truskawki umyć i osuszyć, nie odrywając listków. Jak ktoś woli to może usunąć te listki i zamienić na mięte. Borówki też umyć i osuszyć. Udekorować tort.
6.glazura- Żelatynę zalać zimną wodą. Gdy napęcznieje podgrzać w mikrofalówce albo nad parą. Posmarować górę owoców. Można rozpuścić galaretkę przeźroczystą i nią posmarować.
7.Robiłam jednocześnie dwa torty.
8.Tort przechowywać w lodówce a kroić ciepłym i ostrym nożem.
Komentarze