REKLAMA

Torcik serowo-truskawkowy

wyświetlono: 322 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 0

Sernik na zimno, w kształcie tortu, na spodzie ciasteczkowym. Sernik z truskawkami i frużeliną z truskawek. Sernik udekorowany, truskawkami i borówką. Takie dwa torty zrobiłam na Dzień Mamy, dla moich najbliższych.

opublikowany: 26.05.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 10 osób
  • 2 godz.
  • Łatwy

Składniki:

  • SPÓD:
    -125 g. maślanych herbatników
    -125 g. wafelków kakaowo-kawowych
    -100 g. masła

    MASA SEROWO-TRUSKAWKOWA:
    -1 kg. sera z wiaderka
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -150 g. cukru pudru
    -30 g. żelatyny
    -ok. 150 ml. wody
    -250 g. świeżych truskawek

    ESY-FLORESY:
    -150 ml. frużeliny z truskawek-przetartej

    DEKORACJA:
    -200 g. świeżych truskawek
    -150 g. borówki amerykańskiej

    GLAZURA:
    -2 łyżeczki żelatyny
    -3 łyżki wody
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Jak zrobić Torcik serowo-truskawkowy?
Sposób przygotowania:

  • Torcik serowo-truskawkowy 1. spód- Herbatniki i wafelki, rozdrobnić blenderem na ''żwirek''. Masło stopić, troszkę ostudzić i wlać do ciastek. Wymieszać i wsypać do tortownicy fi-23 cm. Wpierw ułożyć do niej podkładkę do tortów i zapiąć rant. Ugnieść palcami albo szklanką o prostym dole. Schłodzić z pół godz. w lodówce.
  • Torcik serowo-truskawkowy 2. masa- Najpierw truskawki umyć, odszypułkować i wysuszyć na ręczniku papierowym. Pokroić na cząstki. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Ser z pudrem cukrem i śmietanką ubić do puszystego. Następnie dolewać ciepłą, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Dodać przygotowane truskawki i wymieszać szpatułką. Wylać do tortownicy i wyrównać.
  • Torcik serowo-truskawkowy 3. esy-Frużelinę rozłożyć kleksami na masie serowej, jeszcze nie zastygniętej. Patyczkiem od szaszłyków, rozmieszać w esy-floresy tą frużelinę tylko na górze.
  • Torcik serowo-truskawkowy 4. Patyczkiem od szaszłyków, rozmieszać w esy-floresy tą frużelinę tylko na powierzchni. Sernik schłodzić parę godzin w lodówce, najlepiej na całą noc.
  • Torcik serowo-truskawkowy 5. Po schłodzeniu zdjąć zabezpieczenia i odpiąć rant. Sernik ułożyć na paterze z podkładką na torty.
    dekoracje- Truskawki umyć i osuszyć, nie odrywając listków. Jak ktoś woli to może usunąć te listki i zamienić na mięte. Borówki też umyć i osuszyć. Udekorować tort.
  • Torcik serowo-truskawkowy 6. glazura- Żelatynę zalać zimną wodą. Gdy napęcznieje podgrzać w mikrofalówce albo nad parą. Posmarować górę owoców. Można rozpuścić galaretkę przeźroczystą i nią posmarować.
  • Torcik serowo-truskawkowy 7. Robiłam jednocześnie dwa torty.
  • Torcik serowo-truskawkowy 8. Tort przechowywać w lodówce a kroić ciepłym i ostrym nożem.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: madziolek78

torcik serowo truskawkowy

zachwyca smakiem i wyglądem. Dla wszystkich wielbicieli lekkich, niezbyt słodkich deserów.

kategoria: torty Desery biszkopty opublikowany: 25.06.2014 | wyświetlono: 224 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: joanna1974 IMG_9922

Truskawkowy torcik

Zokazji Dnia Matki ,wszystkim mamom najlepszego i najsłodszego :)

kategoria: Ciasta do kawy torty kremówka Desery opublikowany: 26.05.2017 | wyświetlono: 369 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE