Torcik serowo truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.MUS TRUSKAWKOWY:
Truskawki miksujemy z cukrem i zagotowujemy.Zdejmujemy z ognia i dosypujemy galaretkę, mieszamy, studzimy, chłodzimy w lodówce.
BISZKOPT:
Białka oddzielamy od żółtek.Z białek ubijamy sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem,dodajemy pianę z białek, dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy mąką-wykładamy ciasto. Pieczemy w 180 st. C ok.30 minut. Studzimy. Przekrawamy na pół.
MASA:
Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody, studzimy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrami, dodajemy serki homo i żelatynę, na koniec ubitą pianę i delikatnie mieszamy.
Spód tortu smarujemy 4 łyżkami masy serowej , na to wykładamy mus truskawkowy-wkładamy do lodówki do stężenia.
Gdy mus stężeje, wykładamy masę serową, przykrywamy drugim biszkoptem i ponownie chłodzimy.
BITA ŚMIETANA:
Śmietankę 30% ubijamy z cukrem pudrem i śmietanfixami. Wykładamy na wierzch tortu.
Ozdabiamy truskawkami.
Porady
Torcik można przygotować również na spodzie z herbatników.
Mus truskawkowy można wzbogacić dodatkiem malin-nadają cudowny aromat.
Mus można przygotować z różnych owoców-także mrożonych.
Komentarze