Tort serowo- owocowy, trójwarstwowy

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Sernik na zimno, w kształcie tortu, na spodzie biszkoptowym. Sernik trójwarstwowy, z truskawkami, czekoladą i musem jagodowym. Sernik udekorowany, rozetkami i truskawkami. Taki udekorowany sernik, może zastąpić tort.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT:
    -3 jajka
    -3 łyżki cukru
    -2 łyżki mąki
    -1 łyżka mąki ziemniaczanej
    -0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    DO NASĄCZENIA:
    -sok z truskawek

    KREM SEROWY Z TRUSKAWKAMI:
    -1/3 kg. sera z wiaderka
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -100 g. cukru pudru
    -20 g. żelatyny
    -ok. 100 ml. wody
    -250 g. świeżych truskawek

    KLEKSY:
    -300 ml. frużeliny truskawkowej

    KREM SEROWY-STRACIATELLA :
    -1/3 kg. sera z wiaderka
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -100 g. cukru pudru
    -20 g. żelatyny
    -ok. 100 ml. wody
    -70 g. gorzkiej czekolady

    KREM SEROWO-JAGODOWY:
    -1/3 kg. sera z wiaderka
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -200 ml. musu z czarnych jagód
    -100 g. cukru pudru
    -20 g. żelatyny
    -ok. 100 ml. wody

    ROZETKI:
    -250 ml. śmietanki 30 %
    -1 Krem śmietankowy do tortów w proszku

    DEKORACJA:
    -kilka ładnych truskawek
    -30 g. gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Tort serowo- owocowy, trójwarstwowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort serowo- truskawkowy z rozetkami 1. biszkopt- Biszkopt upiec w tortownicy 27 cm.
  • Tort serowo- truskawkowy z rozetkami 2. Z biszkoptu zdrapać skórkę widelcem. Do tortownicy 26 cm. włożyć podkładkę do tortów a potem biszkopt.
  • Tort serowo- truskawkowy z rozetkami 3. Sokiem nasączyć biszkopt, ale nie za dużo, bo następna warstwa serowa będzie wilgotna.
  • Tort serowo- truskawkowy z rozetkami 4. krem 1- Najpierw truskawki umyć, odszypułkować i wysuszyć na ręczniku papierowym. Pokroić na cząstki. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Ser z cukrem i śmietanką ubić do puszystego. Następnie dolewać ciepłą, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Dodać przygotowane truskawki i wymieszać szpatułką. Wylać do tortownicy i wyrównać.
  • Tort serowo- truskawkowy z rozetkami 5. kleksy- Połowę frużeliny porozkładać na kremie i trochę sernik schłodzić.
  • Tort serowo- truskawkowy z rozetkami 6. krem 2- Najpierw czekoladę zetrzeć na tarce jarzynowej. Z kremem postąpić jak z poprzednim, też na koniec dodać czekoladę jak truskawki. Wylać do rantu i wyrównać.
  • Tort serowo- truskawkowy z rozetkami 7. kleksy-Porozkładać resztę frużeliny na krem i sernik schłodzić na trochę.
  • Tort serowo- truskawkowy z rozetkami 8. krem 3- Postąpić podobnie jak z poprzednimi kremami, z tym że mus jagodowy dodać po ubiciu sera ze śmietanką. Wylać do tortownicy i schłodzić sernik, kilka godzin w lodówce, najlepiej na całą noc.
  • Tort serowo- truskawkowy z rozetkami 9. Po schłodzeniu, pozdejmować zabezpieczenia, i sernik przenieść wraz z podkładką na paterę.
  • Tort serowo- truskawkowy z rozetkami 10. rozetki- Śmietankę ubić z kremem w proszku. Przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Zrobić rozetki wokół tortu.
  • Tort serowo- truskawkowy z rozetkami 11. dekoracja-Truskawki umyć i osuszyć, nie odrywając listków. Sernik udekorować, truskawkami i tartą czekoladą.
  • Tort serowo- truskawkowy z rozetkami 12. Tort przechowywać w lodówce a kroić ciepłym i ostrym nożem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować