Sernik na zimno, w kształcie tortu, na spodzie biszkoptowym. Sernik trójwarstwowy, z truskawkami, czekoladą i musem jagodowym. Sernik udekorowany, rozetkami i truskawkami. Taki udekorowany sernik, może zastąpić tort.
KREM SEROWY Z TRUSKAWKAMI:
-1/3 kg. sera z wiaderka
-330 ml. śmietanki 30 %
-100 g. cukru pudru
-20 g. żelatyny
-ok. 100 ml. wody
-250 g. świeżych truskawek
KLEKSY:
-300 ml. frużeliny truskawkowej
KREM SEROWY-STRACIATELLA :
-1/3 kg. sera z wiaderka
-330 ml. śmietanki 30 %
-100 g. cukru pudru
-20 g. żelatyny
-ok. 100 ml. wody
-70 g. gorzkiej czekolady
KREM SEROWO-JAGODOWY:
-1/3 kg. sera z wiaderka
-330 ml. śmietanki 30 %
-200 ml. musu z czarnych jagód
-100 g. cukru pudru
-20 g. żelatyny
-ok. 100 ml. wody
ROZETKI:
-250 ml. śmietanki 30 %
-1 Krem śmietankowy do tortów w proszku
DEKORACJA:
-kilka ładnych truskawek
-30 g. gorzkiej czekolady
Tort serowo- owocowy, trójwarstwowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt- Biszkopt upiec w tortownicy 27 cm.
2.Z biszkoptu zdrapać skórkę widelcem. Do tortownicy 26 cm. włożyć podkładkę do tortów a potem biszkopt.
3.Sokiem nasączyć biszkopt, ale nie za dużo, bo następna warstwa serowa będzie wilgotna.
4.krem 1- Najpierw truskawki umyć, odszypułkować i wysuszyć na ręczniku papierowym. Pokroić na cząstki. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Ser z cukrem i śmietanką ubić do puszystego. Następnie dolewać ciepłą, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Dodać przygotowane truskawki i wymieszać szpatułką. Wylać do tortownicy i wyrównać.
5.kleksy- Połowę frużeliny porozkładać na kremie i trochę sernik schłodzić.
6.krem 2- Najpierw czekoladę zetrzeć na tarce jarzynowej. Z kremem postąpić jak z poprzednim, też na koniec dodać czekoladę jak truskawki. Wylać do rantu i wyrównać.
7.kleksy-Porozkładać resztę frużeliny na krem i sernik schłodzić na trochę.
8.krem 3- Postąpić podobnie jak z poprzednimi kremami, z tym że mus jagodowy dodać po ubiciu sera ze śmietanką. Wylać do tortownicy i schłodzić sernik, kilka godzin w lodówce, najlepiej na całą noc.
9.Po schłodzeniu, pozdejmować zabezpieczenia, i sernik przenieść wraz z podkładką na paterę.
10.rozetki- Śmietankę ubić z kremem w proszku. Przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Zrobić rozetki wokół tortu.
11.dekoracja-Truskawki umyć i osuszyć, nie odrywając listków. Sernik udekorować, truskawkami i tartą czekoladą.
12.Tort przechowywać w lodówce a kroić ciepłym i ostrym nożem.
Komentarze