Torcik rabarbarowo- ananasowy

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Orzeźwiający smak owocowej masy bardzo dobrze harmonizuje z waniliowym kremem, a wszystko na delikatnym, kruchym spodzie.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - rabarbar: 1 kilogram
    - ananasy (w syropie): 1 sztuka
    - cukier: 3 łyżki

    - mąka: 3 szklanki
    - masło: 250 gramów
    - cukier puder: 0.5 szklanki
    - żółtka: 4 sztuki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka

    - budyń waniliowy: 1.5 sztuki
    - mleko: 0.5 litra
    - Żelatyna: 4 łyżeczki
    - śmietana kremówka: 250 mililitrów
    - cukier puder: 1 łyżka

    - galaretka truskawkowa: 1 sztuka
    - woda: 1.5 szklanki
    - wiórki kokosowe: 3 łyżki
    - kolorowa posypka: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Torcik rabarbarowo- ananasowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Posiekać wszystkie składniki ciasta nożem, a następnie zagnieść ciasto i włożyć na pół godziny do lodówki. Ciastem wylepić dno formy o wymiarach 21x32 cm. Ponakłuwać widelcem.
  • 2. Do środka włożyć arkusz papieru do pieczenia, wsypać fasolki przeznaczone wyłącznie do pieczenia.
    Piekarnik rozgrzać do temperatury 180*C. Piec ciasto 15 minut, następnie ostrożnie usunąć pergamin oraz fasolki. Piec kolejne 5 minut. Odstawić do przestygnięcia.
  • 3. Ananasa odsączyć na sicie z syropu i pokroić na małe kawałki.
  • 4. Rabarbar umyć, oczyścić z włókien, pokroić na kawałki o długości 2 cm, wymieszać w misce z trzema łyżkami cukru i odstawić na 2-3 godziny, aby puścił sok. Następnie odsączyć na sitku.
  • 5. Wystudzony spód ciasta posypać wiórkami kokosowymi, wyłożyć rabarbar wymieszany z ananasem. Wstawić do nagrzanego do 170*C piekarnika i piec 30 minut. Ciasto wyjąć i odstawić do wystudzenia.
  • 6. Galaretkę rozpuścić w półtora szklanki wrzątku. Tężejącą galaretkę rozprowadzić na wystudzonym cieście. Odstawić do zastygnięcia.
  • 7. Ugotować budyń, odstawić do wystygnięcia nakrywając garnek folią spożywczą lub często mieszając, aby nie zrobił się na nim kożuch.
  • 8. Śmietanę kremówkę ubić z łyżką cukru. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości wrzątku, jeszcze ciepłą dodać do zimnego budyniu, całość cały czas miksując. Dodać bitą śmietanę i wszystko delikatnie połączyć. Rozprowadzić krem na zastygniętej galaretce. Udekorować kolorową posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Komunia Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować