Torcik ananasowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka oddzielić od białek. Ubić białka ze szczyptą soli na sztywna pianę, dodając pod koniec ubijania cukier. Dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać, wsypać do masy i wymieszać łyżką (ciasto będzie pulchniejsze).
Ciasto przełożyć do tortownicy o wym. 22 cm.wyłożonej papierem (spód) lub wysmarowanej tłuszczem.Wyrównać.
Piec w temp.180°C około 30-35 minut do tzw. suchego patyczka (u mnie był upieczony po 25 minutach).
2.Zmiksować ananasy na mus, wlać do nich syrop z puszki, wymieszać razem. Żelatynę dokładnie rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody. Rozpuszczona żelatynę wlać do musu, dokładnie wymieszać. Mus wstawić do lodówki, aby trochę stężał.
Przekroić biszkopt na dwa placki. Pierwszy placek włożyć do tortownicy, przełożyć na niego zagęszczony mus, przykryć drugim plackiem.
3.Zmiksować ananasy na mus, wlać do nich syrop z puszki, wymieszać razem. Żelatynę dokładnie rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody. Rozpuszczona żelatynę wlać do musu, dokładnie wymieszać. Mus wstawić do lodówki, aby trochę stężał.
Przekroić biszkopt na dwa placki. Pierwszy placek włożyć do tortownicy, przełożyć na niego zagęszczony mus, przykryć drugim plackiem.
Porady
Podczas pieczenia biszkopta nie otwierać piekarnika w ciągu pierwszych 15 minut, aby ciasto nie opadło.
Komentarze