Torcik jabłkowy z mascarpone

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Torcik jest wilgotny i aromatyczny. Powstał z połączenia ze sobą: babki jogurtowej, szarlotki oraz kremu z serka mascarpone i philadelphia.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Torcik jabłkowy z maskarpone



    SKŁADNIKI: tortownica o średnicy 20 cm; czas przygotowania ok.120 minut

    Ciasto:

    3 duże jaja
    125 ml jogurtu greckiego
    125 g cukru
    125 g rozpuszczonego masła
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    olejek waniliowy
    170 g mąki pszennej

    Jabłka:

    3 jabłka (Granny Smith) + 1 do dekoracji
    25 g masła
    60 g cukru
    1 łyżka cukru waniliowego domowego
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżka soku z cytryny

    Krem:

    250 g serka mascarpone dobrze schłodzonego
    150 g serka philadelphia
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżki mleka skondensowanego słodzonego




    .
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Torty Babki Desery

Torcik jabłkowy z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie jabłek:
    3 jabłka obrać pokroić w grubsze plasterki i skropić sokiem z cytryny.
    Na czystej, teflonowej patelni roztopić masło, dodać cukier i jabłka. Smażyć przez 5 minut. Na koniec wymieszać z cynamonem.
    Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, dno posypać cukrem waniliowym i wyłożyć wszystkie jabłka.
  • 2. Przygotowanie ciasta:
    Do miski wbić jaja, wsypać cukier, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Miksować do uzyskania puszystej masy jajecznej. Dodać jogurt i roztopione masło, zmiksować. Na koniec wsypać przesiana mąkę i dokładnie wymieszać. Całość wylać na jabłka w tortownicy.
    Z ostatniego jabłka usunąć gniazdo nasienne, przekroić na pół i pokroić na bardzo cienkie plasterki (można użyć szatkownicy).
    Plasterki lekko wkładamy pionowo w ciasto, tworząc pierścień.
    Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok 35 minut, sprawdzić środek patyczkiem, ewentualnie dopiec.
    Upieczone ciasto pozostawiamy w tortownicy do wystygnięcia
  • 3. Przygotowanie kremu:
    Serki miksujemy z cukrem pudrem na sztywny krem, do gotowego kremu dodać mleko skondensowane i wymieszać. Odłożyć 2-3 łyżki kremu na rozetki.
    Zimne ciasto wyjąć z formy i przekroić w poprzek nożem strunowym.
    Dolną część odwrócić jabłkami do góry, ułożyć na paterze i posmarować jabłka.
    Na krem nałożyć wierzchnią część placka z jabłkami, lekko docisnąć i udekorować odłożonym kremem w rozetki, Posypać mielonym cynamonem lub cukrem pudrem.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować