Sezon ogórkowy już się kończy.
Na pewno większość z Was ma już go za sobą, ale dla tych co chcą go jeszcze czymś urozmaicić, polecam pyszną sałatkę z ogórków i papryki w zalewie słodko-kwaśnej.
4 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
5 kg dużych ogórków
4-5 sztuk czerwonej papryki
1/2 kg cebuli
Solanka:
1l wody
1/2 szklanki soli
Ogórki z papryką sałatka na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagotować wodę z solą i odstawić do ostygnięcia.
Ogórki umyć, obrać, przekroić wzdłuż na ćwiartki lub ósemki, a te przekroić na pół
lub na trzy części. (w zależności od wielkości i grubości)
Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i białą wewnętrzną skórę, pokroić w paski, a potem w kostkę.
Cebulę obrać, przekroić wzdłuż pokroić w talarki.
Wszystkie warzywa wymieszać w dużej misce z solanką. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na trzy godziny, żeby puściły sok.
Po trzech godzinach odlać sok.
Sałatkę przełożyć do czystych słoiczków.
2.Ugotować zalewę octową.
Gorącą zalewą zalać słoiki z sałatką.
Wytrzeć gwint, dokładnie zakręcić.
Słoiki pasteryzujemy przez 10 minut, następnie wyjmujemy z wody, studzimy i odstawiamy do spiżarni.
Komentarze