Torcik jabłkowy na białkach

  • wyświetlono: 4755 |
  • dodany do książki kucharskiej: 75 |
  • polecenia: 2

Jeden z najlepszych moich pomysłów na wykorzystanie białek. Delikatne ciasto na samych białkach (nie beza) przekładane masą jabłkową na budyniu. Całość niezwykle miękka, wilgotna, pyszna. Godny polecenia przepis na okres świąteczny gdy zostaje nam z drożdżowych bab dużo białek.

IMG_20201009_170757
  • 150min

Składniki

Ciasto:
8 białek
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
8 zaokrąglonych łyżek cukru
6 łyżek oleju
8 czubatych łyżek mąki pszennej

Masa jabłkowa:
1 kg jabłek (ok.6 sztuk)
3 zaokrąglone łyżki cukru
1 budyń śmietankowy bez cukru
1/4 łyżeczki cynamonu
150 ml wody

Sposób przygotowania przepisu:

Torcik jabłkowy na białkach

  • 1. Ciasto:
    Białka ubić z cukrem i proszkiem do pieczenia na sztywną pianę. Dodać olej, lekko wymieszać łyżką. Wsypać mąkę, krótko zmiksować na najniższych obrotach. Powstałe ciasto wyłożyć w równych częściach do dwóch prostokątnych foremek o wymiarach 36x 21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec 15 minut. Ostudzić. Każde ciasto przekroić na pół tak by powstało 4 blaty o wymiarach ok.18x21 cm.
  • 2. Masa jabłkowa:
    Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć do rondelka, podlać 50 ml wody, dusić ok 15 minut pod przykryciem. Do jabłek dodać cukier i cynamon, krótko wymieszać. Budyń wymieszać w 100 ml wody, wlać do gorących, zastawionych z palnika jabłek cały czas przy tym mieszając. Ponownie wstawić na palnik, zagotować. Gorącą masą jabłkową przekładać blaty ciasta na każdy kłaść ok. 5 czubatych łyżek masy. Każdy blat lekko docisnąć. Zostawić do całkowitego wystygnięcia, nawet na 2-3 godziny w chłodnym miejscu. Wierzch posypać cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciemoj_niedzielny_obiadjabłkamasa jabłkowabiałkajabłecznikszarlotkaciasto przekładaneciasto na białkachwykorzystanie białek

Komentarze

Podobne przepisy

Babka cytrynowa na białkach

Dodane przez: akrobatka22

Babka cytrynowa na białkach

Puszysta, delikatna babka cytrynowa....

Babka "tulipan" na białkach

Dodane przez: joanna30

Babka "Tulipan" na białkach

Babka to jeden z obowiązkowych...

babka

Dodane przez: izaa_a

Babka na białkach

Do zrobienia tej babki skusił mnie...

Kokosanki na białkach

Dodane przez: mariwanna

Kokosanki na białkach

Upieczenie kokosanek to sposób...

image-0ruwsit

Dodane przez: KuchniaPoli

Kokosanki na białkach

Kokosanki na białkach

Piegusek na białkach

Dodane przez: kiziolek201

Piegusek na białkach

Fajny pomysł na wykorzystanie białek

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE