Szarlotka królewska z kremem budyniowym

  • wyświetlono: 4662 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Torcik z jabłkami i kremem budyniowym, dzięki porzeczkowej galaretce nabiera szczególnego smaku

edytaha

Składniki

SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 21 CM
CIASTO:
2 jajka
1,5 łyżki mąki pszennej
1,5 łyżki cukru pudru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania i wysypania tortownicy
MASA JABŁKOWA:
ok. 1 - 1,2 kg antonówek – po uduszeniu powinno być 2 i 3/4 szklanki jabłuszek
1 galaretka z czarnej porzeczki
1 płaska łyżeczka żelatyny
cukier do smaku
KREM BUDYNIOWY:
1 szklanka mleka
pół opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
10 dag miękkiego masła
1/4 szklanki cukru pudru
DO POSYPANIA:
30-40 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania przepisu:

Szarlotka królewska z kremem budyniowym

  • 1. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Podlać w rondelku niewielką ilością wody i dusić do prawie całkowitego odparowania płynu. Do wrzącego musu wsypać suchą galaretkę i żelatynę. Mieszać wszystko razem do rozpuszczenia się galaretki i żelatyny, cały czas podgrzewając, ale nie dopuszczając do wrzenia. Ewentualnie dosłodzić do smaku i odstawić do wystudzenia.
    W rondelku zagotować pół szklanki mleka, na wrzące wlać pozostałe mleko dokładnie rozmieszane z proszkiem budyniowym. Mieszając zagotować całość i gotować chwilę do zgęstnienia. Odstawić do wystudzenia.
  • 2. Dno tortownicy posmarować masłem i wysypać bułką tartą (boków nie smarować). Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, i cały czas miksując dodać do nich partiami cukier. Następnie dodać żółtka, mieszając delikatnie łyżką lub szpatułką, a na koniec mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do tortownicy, wstawić do zimnego piekarnika. Włączyć piekarnik ustawiając temperaturę 170 stopni z termo obiegiem i od chwili wstawienia piec ciasto 20 minut. Odstawić do wystudzenia.
    Na wystudzony spód wyłożyć masę jabłkową, wyrównać i wstawić do lodówki.
  • 3. W misce rozetrzeć na puch miękkie masło z cukrem pudrem, i bez przerwy miksując na najwyższych obrotach dodawać po łyżce wystudzony budyń. Puszysty krem wyłożyć na lekko stężałą masę jabłkową.
    Gorzką czekoladę zetrzeć na tarce o średnich oczkach (takie małe wiórki) i posypać nią powierzchnię torcika. Odstawić do lodówki aby stężał.

Porady

Przed podaniem najlepiej wyjąć go z lodówki trochę wcześniej – masa jabłkowa pozostanie stężała, ale krem zmięknie i nabierze lekkości

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciesezonowe_przysmakimama_mnie_nauczylagalaretkaczekoladajabłkabudyńkrem budyniowyszarlotkatorcikz krememjesieńantonówka

Komentarze

Podobne przepisy

rurki z kremem

Dodane przez: Joanna Poprostupycha

Rurki z kremem budyniowym

Najlepszy przepis na rurki z kremem...

szarlotka królewska

Dodane przez: capri

szarlotka królewska wg Ewy

Delikatny biszkopt, cytrynowa masa...

Szarlotka królewska

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Szarlotka królewska

Pamiętam jak w latach 80-tych moja...

Miseczki z kremem budyniowym

Dodane przez: Konto nieaktywne

Miseczki z kremem budyniowym

miseczki z wafelka napełnione kremem...

Brzoskwiniowiec z kremem budyniowym

Dodane przez: Inwencja Smaku

Brzoskwiniowiec z kremem budyniowym

Brzoskwinie i krem budyniowy -...

Szarlotka królewska

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Szarlotka królewska

Może i w czasach PRL-u nie było...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE