Torcik jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno dodając pod koniec partiami cukier. Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku. Do ubitej masy przesiewamy obydwie mąki,kakao oraz barwnik spożywczy (użyłam barwnika w proszku) Całość delikatnie mieszamy łyżką aby białka nie opadły, przelewamy do tortownicy oprószonej mąką i pieczemy w 175 stopniach przez 25-30 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
nasączenie/poncz:
Ciepłą wodę mieszamy z amaretto.
mus jabłkowy:
Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę. Przekładamy do garnka, podlewamy wodą i gotujemy kilka minut, aż zrobią się miękkie. Dodajemy cukier. Część (ok.1/3) jabłek wyjmujemy, a resztę miksujemy blenderem na mus. Do musu wrzucam odłożone jabłka oraz wcześniej wymieszaną z 1/3 szkl.ciepłej wody żelatynę. Mieszamy, aby żelatyna dokładnie się rozpuściła.
śmietanowy wierzch:
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i dużą szczyptę cynamonu.
Ostudzony biszkopt mocno nasączamy ponczem, przykrywamy ostudzonym musem z jabłek i odstawiamy do lodówki na ca najmniej 2-3 godziny aby mus stężał. Na koniec na wierzch musu nakładamy bitą śmietanę. Dekorujemy według uznania.
Komentarze