Torcik chałwowo-czekoladowy z bezami

4.5 (140 ocen)

Torcik jest bardzo smaczny i ładnie się prezentuje, zrobiłam go na uroczystość rodzinną, wszystkim gościom bardzo smakował, byli zachwyceni jego smakiem.

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki kakao
    Krem:
    2 szklanki mleka
    4 żółtka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    Cukier waniliowy
    2 kostka masła
    200 gram chałwy o smaku waniliowym
    100 gram gorzkiej czekolady
    30 ml. wódki
    Dodatkowo:
    1 opakowanie małych bez
    100 gram gorzkiej czekolady
    Tłuszcz do formy
    Bułka tarta do wysypania formy
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Torcik chałwowo-czekoladowy z bezami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier i po jednym żółtku, na końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, mieszamy. Masę wylewamy do tortownicy (28cm) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 60 minut. Ostudzony biszkopt kroimy na pół.
  • 2. Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem waniliowym, do pozostałego dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz żółtka, miksujemy. Wlewamy na gotujący się mleko, gotujemy budyń, odstawiamy do ostudzenia.

  • 3. Masło ucieramy do białości, ucierając dodajemy po łyżce zimnego budyniu, masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy pokruszoną chałwę, miksujemy, do drugiej dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę, miksujemy, na końcu dodajemy wódkę.
  • 4. Dolną część biszkoptu przekładamy do tortownicy, wykładamy krem z chałwą, układamy bezy, lekko je wciskamy w krem. Wykładamy krem czekoladowy, przykrywamy pozostałym biszkoptem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy wierzch torcika, wstawiamy do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować