Torcik chałwowo - czekoladowy z bezami

0 (0 ocen)

  • 1 min

Ten wspaniały deser niesamowicie zachwyca moją rodzinę oraz znajomych. Wbrew pozorom jest lekki i puszysty, wspaniały dla każdego łasucha.

  • 1 min

Składniki:

  • - BISZKOPT JASNY:
    3 jajka
    0,5 szkl cukru
    0,5 szkl mąki pszennej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    BISZKOPT CIEMNY:
    3 jajka
    0,5 szkl cukru
    0,5 szkl mąki pszennej
    1 łyżka kakao
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    MASA CZEKOLADOWA:
    4 jajka
    1 szkl cukru
    1 gorzka starta czekolada
    1 margaryna
    1 łyzka kakao
    MASA CHAŁWOWA:
    ugotować budyń: 4 zółtka o,5 l mleka, c . waniliowy, 1 łyzka mąki kartoflanej
    35 dag margaryny
    30 dag chałwy waniliowej
    3/4 kieliszka wódki

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik chałwowo - czekoladowy z bezami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Torcik chałwowo- czekoladowy z bezami 1. BISZKOPTY-PRZYGOTOWANIE:
    Pieczemy dwa biszkopty jeden jasny, drugi ciemny: ubijamy białka na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier, a na koniec połączone żółtka z łyżeczką octu oraz proszkiem do pieczenia( przy biszkopcie ciemnym dodatkowo dodajemy łyżkę kakao). Pieczemy w temp 170"C OK. 35 min.

  • 2. MASA CZEKOLADOWA- PRZYGOTOWANIE:
    4 jajka ubijamy na parze z 1 szkl cukru, następnie gdy masa będzie już ciepła i dobrze ubita dodajemy startą czekoladę i mieszamy. Pozostawiamy do przestudzenia. Następnie ucieramy 1 margarynę i dodajemy zimną już masę jajeczną i 1 łyżkę kakao.
  • 3.
    MASA CHAŁWOWA -PRZYGOTOWANIE:
    Gotujemy budyń dodając do części gotującego się mleka połączone ze sobą wcześniej żółtka, pozostałą część mleka oraz c. waniliowy i mąkę kartoflaną. Odstawiamy do wystygnięcia.
    Następnie 35 dag margaryny ucieramy, potem dodajemy pokruszoną chałwę waniliową, później ostudzony budyń i wódkę.
  • 4. PRZEŁOŻENIE:
    biszkopt jasny-masa czekoladowa-bezy(gęsto układamy)- masa chałwowa- biszkopt ciemny- zmieszane resztki mas posypujemy na wierzch starta czekoladą

Porady

Biszkopty najlepiej nasączyć delikatnie woda, bedą wtedy bardziej puszyste i miękkie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować