Torcik chałwowo - czekoladowy z bezami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPTY-PRZYGOTOWANIE:
Pieczemy dwa biszkopty jeden jasny, drugi ciemny: ubijamy białka na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier, a na koniec połączone żółtka z łyżeczką octu oraz proszkiem do pieczenia( przy biszkopcie ciemnym dodatkowo dodajemy łyżkę kakao). Pieczemy w temp 170"C OK. 35 min.
2.MASA CZEKOLADOWA- PRZYGOTOWANIE:
4 jajka ubijamy na parze z 1 szkl cukru, następnie gdy masa będzie już ciepła i dobrze ubita dodajemy startą czekoladę i mieszamy. Pozostawiamy do przestudzenia. Następnie ucieramy 1 margarynę i dodajemy zimną już masę jajeczną i 1 łyżkę kakao.
3.
MASA CHAŁWOWA -PRZYGOTOWANIE:
Gotujemy budyń dodając do części gotującego się mleka połączone ze sobą wcześniej żółtka, pozostałą część mleka oraz c. waniliowy i mąkę kartoflaną. Odstawiamy do wystygnięcia.
Następnie 35 dag margaryny ucieramy, potem dodajemy pokruszoną chałwę waniliową, później ostudzony budyń i wódkę.
4.PRZEŁOŻENIE:
biszkopt jasny-masa czekoladowa-bezy(gęsto układamy)- masa chałwowa- biszkopt ciemny- zmieszane resztki mas posypujemy na wierzch starta czekoladą
Porady
Biszkopty najlepiej nasączyć delikatnie woda, bedą wtedy bardziej puszyste i miękkie.
Komentarze