REKLAMA

Tort chałwowo-czekoladowy

wyświetlono: 1867 | dodany do książki kucharskiej: 6 | polecenia: 0

Moja dzisiejsza słodka propozycja to intensywny w smaku tort składający się z biszkopta nasączonego naparem z kawy i kakao, jajecznego kremu czekoladowego oraz budyniowego kremu chałwowego. A w samym środku, dla podkręcenia smaku, kryją się herbatniki nasączone w czystej wódce. Zdecydowane smaki :)

opublikowany: 15.01.2016
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • Biszkopt:

    8 dużych jajek
    200g drobnego cukru
    50g ciemnego kakao
    55g mąki tortowej
    3/4 łyżeczki proszku do pieczenie
    niepełna połowa łyżeczki amoniaku

    Krem chałwowy:

    200g chałwy waniliowej
    4 żółtka
    250ml mleka
    ziarenka z 1/2 laski wanilii
    1,5 łyżki maki ziemniaczanej
    200g masła w temperaturze pokojowej

    Krem czekoladowy:

    4 duże jajka
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżka ciemnego kakao
    100g gorzkiej czekolady
    200g masła
    2-3 łyżki wódki

    Do nasączenia:

    150ml wrzątku
    5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
    2 łyżeczki słodkiego kakao
    1 łyżeczka cukru

    Dodatkowo:

    herbatniki maślane
    100-150ml wódki

    Polewa:

    50g gorzkiej czekolady
    50g mlecznej czekolady
    80g śmietanki 30%
Ocena:

(średnia 4.5 z 166 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Dno tortownicy o średnicy 25cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180°C.
  • 2. Przygotować biszkopt. Białka ubić ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i miksować na wysokich obrotach do uzyskania sztywnej i błyszczącej masy. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku, kolejne dodając dopiero wtedy, gdy poprzednie dobrze połączy się z masą. Wprost do masy przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i amoniakiem i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i piec przez około 30-35 minut (do suchego patyczka). Całkowicie wystudzić.
  • 3. Krem chałwowy: żółtka utrzeć z cukrem, dodać 1/4 szklanki mleka i mąką ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z ziarenkami wanilii. Zmniejszyć płomień i cały czas mieszając, wlać na gorące mleko masę żółtkową. Nie przerywając mieszania zagotować, następnie powierzchnię budyniu nakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć na puch, dodać rozgniecioną chałwę i dobrze zmiksować. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać wystudzony budyń i ucierać do uzyskania puszystego kremu. Odstawić.
  • 4. Krem czekoladowy: jajka dobrze umyć i sparzyć. Przełożyć je do żaroodpornego naczynia, które ustawiamy na garnuszku z lekko gotującą się wodą. Ważne, aby dno naczynia nie dotykało powierzchni wody. Do jajek dodać cukier i ubijać na wysokich obrotach aż cały cukier się rozpuści, a masa znacznie zwiększy swoją objętość i będzie dość gęsta. Do masy dodać kakao i roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę, dobrze wymieszać łyżką i odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać masę czekoladowo-jajeczną i ucierać do uzyskania aksamitnego kremu. Na końcu dodać wódkę i jeszcze raz zmiksować.
  • 5. Kawę, słodkie kakao i cukier rozpuścić we wrzątku i pozostawić do wystudzenia.

    Biszkopt przeciąć na dwa równej grubości placki. Każdy z nich dobrze nasączyć naparem z kawy.
  • 6. Na pierwszym nasączonym biszkoptowym placku rozsmarować krem czekoladowy i wyrównać. Na krem ułożyć herbatniki nasączone w wódce, a na nich rozsmarować krem chałwowy. Przykryć drugim biszkoptowym plackiem nasączoną stroną do dołu. Wstawić do lodówki.
  • 7. Przygotować polewę. Śmietankę podgrzać prawie do wrzenia. Zalać nią pokruszoną na kawałki czekoladę, odczekać minutę, następnie wymieszać do uzyskania gładkiej polewy. Odstawić, aby polewa wystygła i nieco zgęstniała, następnie rozsmarować ją na wierzchu ciasta i całość wstawić do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: iness

Tort chałwowo-czekoladowy

Wykwintny tort idealny na wszelkiego rodzaju święta.

kategoria: Ciasta torty tort czekoladowy Desery beza opublikowany: 18.03.2013 | wyświetlono: 4231 Książki kucharskie: 26 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE