Tort bez pieczenia który sama wymyśliłam na urodziny mojego Męża. I moim zdaniem bardzo dobrze się udał :) Zawiera wszystkie smaki które lubi każdy łasuch- chałwę, bitą śmietanę i czekoladę.
Składniki:
Spód:
-120 g okrągłych biszkoptów
-120 g masła
Masa serowo-chałwowa:
-450 g twarogu sernikowego mielonego
-200 g chałwy
-1 opakowanie cukru migdałowego (16 g)
-1 łyżka cukru pudru
-1 paczka delicji wiśniowych
Masa śmietanowo-czekoladowa:
-400 g śmietany 36%
-1 tabliczka gorzkiej czekolady
-2 łyżki cukru pudru
Tort chałwowo-czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopty kruszymy i mieszamy dokładnie z roztopionym, gorącym masłem. Wykładamy równomiernie na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy około 30 cm. Dociskamy dłonią.
2.Chałwę kruszymy i wrzucamy do miski. Dodajemy twaróg, cukier migdałowy i cukier puder. Dokładnie mieszamy dużą łyżką i wykładamy równomiernie na biszkopty. Wygładzamy i dookoła z brzegu wykładamy delicje.
3.Śmietanę dokładnie ubijamy. Dodajemy czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej i cukier puder. Dokładnie mieszamy i wykładamy na masę serową. Wygładzamy.
4.Brzoskwinie kroimy w dość grube plasterki i układamy na masie, lekko je wtykając. Następnie wtykamy rodzynki. Tort wstawiamy do lodówki.
5.Galaretki rozpuszczamy w 2,5 szklankach wody. Gdy zaczną tężeć wylewamy na ciasto. Wstawiamy na noc do lodówki.
Komentarze