Tort chałwowo-czekoladowy

0 (0 ocen)

Tort bez pieczenia który sama wymyśliłam na urodziny mojego Męża. I moim zdaniem bardzo dobrze się udał :) Zawiera wszystkie smaki które lubi każdy łasuch- chałwę, bitą śmietanę i czekoladę.

Składniki:

  • Spód:
    -120 g okrągłych biszkoptów
    -120 g masła

    Masa serowo-chałwowa:
    -450 g twarogu sernikowego mielonego
    -200 g chałwy
    -1 opakowanie cukru migdałowego (16 g)
    -1 łyżka cukru pudru
    -1 paczka delicji wiśniowych

    Masa śmietanowo-czekoladowa:
    -400 g śmietany 36%
    -1 tabliczka gorzkiej czekolady
    -2 łyżki cukru pudru

    Wierzch:
    -6 połówek brzoskwiń z syropu
    -garść rodzynek
    -2 galaretki truskawkowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tort chałwowo-czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty kruszymy i mieszamy dokładnie z roztopionym, gorącym masłem. Wykładamy równomiernie na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy około 30 cm. Dociskamy dłonią.
  • 2. Chałwę kruszymy i wrzucamy do miski. Dodajemy twaróg, cukier migdałowy i cukier puder. Dokładnie mieszamy dużą łyżką i wykładamy równomiernie na biszkopty. Wygładzamy i dookoła z brzegu wykładamy delicje.
  • 3. Śmietanę dokładnie ubijamy. Dodajemy czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej i cukier puder. Dokładnie mieszamy i wykładamy na masę serową. Wygładzamy.
  • 4. Brzoskwinie kroimy w dość grube plasterki i układamy na masie, lekko je wtykając. Następnie wtykamy rodzynki. Tort wstawiamy do lodówki.
  • 5. Galaretki rozpuszczamy w 2,5 szklankach wody. Gdy zaczną tężeć wylewamy na ciasto. Wstawiamy na noc do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować