Tort chałwowo-czekoladowy z bezami

  • wyświetlono: 2504 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Tort zrobiłam na imieniny męża. Prezentował się bardzo wykwintnie a goście go zachwalali. Nie zostawili nawet okruszka;)

czekoladka

Składniki

Biszkopt:
6 jajek,
1/2 szklanki mąki tortowej,
3/4 szklanki cukru,
szczypta soli,
łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki kakao.

Krem czekoladowy:
5 jajek,
100g gorzkiej czekolady,
2 łyżku cukru,
łyżka kakao,
250g masła lub margaryny.

Krem chałwowy:
300g chałwy,
1/2 szklanki mleka,
4 żółtka,
cukier waniliowy,
czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
350g masła lub margaryny.

Sposób przygotowania przepisu:

Tort chałwowo-czekoladowy z bezami

  • 1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dosypywać cukier. Dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy, delikatnie wymieszać szpatułką. Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o śr. 27cm. Piec około 40 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na 3 równe części.
  • 2. Jajka ubijać z cukrem na parze przez około 10minut. Następnie zdjąć z ognia, dodać kakao oraz posiekaną czekoladę. Ponownie postawić na parze i ubijać jeszcze przez 8-10minut, aż masa zgęstnieje. Przestudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce zimnej masy czekoladowej.
  • 3. W 1/4 szklanki mleka utrzeć żółtka i mąkę ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować wraz z cukrem waniliowym. Wlać przygotowaną mieszankę, stale mieszając, gotować, aż zgęstnieje. Ostudzić. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać pokruszoną chałwę. Następnie dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej.
  • 4. Nalewkę wymieszać z 1/4 szklanki wody. Pierwszy blat ciasta nasączyć przygotowanym ponczem. Posmarować połową masy czekoladowej, posypać 1/3 pokruszonych bez. Delikatnie wcisnąć je w masę. Wstawić na 15 minut do lodówki. Następnie posmarować 1/4 masy chałwowej i przykryć drugim blatem ciasta. Nasączyć ponczem. Rozsmarować resztę masy czekoladowej, posypać 1/3 pokruszonych bez, wciskając je w masę. Schładzać 15 minut. Posmarować znów 1/4 masy chałwowej i przykryć ostatnim blatem ciasta. Nasączyć resztą ponczu. Wierzch i boki tortu posmarować kremem. Udekorować resztą bez oraz czekoladowymi serduszkami i cukrem błyszczącym. Tort przechowywać w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycietortchałwakremczekoladaurodzinywalentynkisłodkie_walentynki

Komentarze

Podobne przepisy

TORT CHAŁWOWO-WIŚNIOWY Z POSYPKĄ CZEKOLADOWĄ

Dodane przez: violast11

TORT CHAŁWOWO-WIŚNIOWY Z POSYPKĄ CZEKOLADOWĄ

Wyśmienity tort urodzinowy.

tort czekoladowy z bezami i toffi

Dodane przez: renataszozda

tort czekoladowy z toffi i bezami

tor wygląda bardzo efektownie,...

Tort z masą chałwową

Dodane przez: monikaT83

Tort z masą chałwową

Na przestrzeni 3 dni miałam dwa...

Tort truskawkowy z bezami

Dodane przez: RedakcjaPP

Tort truskawkowy z bezami

Zajmuję się domem i dwójką dzieci....

Chałwowiec

Dodane przez: Szffetka

Chałwowiec czekoladowo kawowy z bezami

Moja modyfikacja ciasta z masą...

TORT CHAŁWOWY

Dodane przez: kasmat

TORT CHAŁWOWY Z BEZĄ

WILGOTNY, CZEKOLADOWO-ORZECHOWY...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE