Tiramisu to klasyczny deser włoski. To dwie warstwy biszkoptów nasączonych w mocnej kawie, przełożonych kremem mascarpone z żółtkami. Żółtka ubijamy na parze. W kremie nie ma więc surowych jajek!
1.Przygotowujemy prostokątne naczynie o wymiarach 25x35cm.
Żółtka i cukier umieszczamy w misce. W garnku zagotowujemy wodę. Miskę z żółtkami umieszczamy na garnku, gaz zmniejszamy na najmniejszy (woda powinna tylko delikatnie bulgotać). Dno miski nie powinno dotykać wody. Ubijamy żółtka na średnich obrotach miksera przez około 10 minut. Po tym czasie masa jajeczna powinna zgęstnięć, a cukier się rozpuścić. Można to sprawdzić rozcierając między palcami. Masę jajeczną studzimy, a następnie miksujemy ją z serkiem mascarpone i 3 łyżkami rumu do połączenia składników.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną masę. Dodajemy ją w dwóch turach do masy mascarpone i delikatnie mieszamy do połączenia szpatułką.
Mocną zaparzoną kawę przelewamy do miseczki. Dodajmy 3 łyżki rumu i mieszamy do połączenia.
Biszkopty maczamy dosłownie kilka sekund w kawie i układamy w naczyniu. Biszkopty powinny być tylko lekko zamoczone, nie mogą rozmięknąć. Moczenie z każdej strony powinno trwać dosłownie 1-2 sekundy. Na biszkoptach rozsmarowujemy połowę kremu. Układamy drugą warstwę biszkoptów namoczonych w kawie i rozsmarowujemy pozostały krem. Wyrównujemy. Naczynie przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na min. 6 godzin. Przed podaniem tiramisu posypujemy kakao przez sitko.
Życzę smacznego
Komentarze