Jagodowe tiramisu

4.49 (156 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Kawowe ciasto o smaku włoskiego deseru na bazie migdałowego likieru, które idealnie komponuje się z żelką jagodową i aksamitnym kremem. Całość smakuje obłędnie i szybko znika przy małej czarnej w gronie najbliższych.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 600g podłużnych biszkoptów
    kakao

    Krem:
    500 g serka mascarpone
    600 ml śmietany kremówki 36%
    4 żółtka
    8 łyżek cukru pudru
    2 śmietan-fix

    Poncz:
    400 ml wrzątku
    3 łyżki kawy
    90 ml likieru amaretto
    70 ml wódki
    9 ml aromatu migdałowego

    Żelka jagodowa:
    450g świeżych lub mrożonych jagód
    300ml wody
    2 galaretka jagodowe

    Dodatkowo na dekorację:
    125g jagód
    bita śmietana
Wystaw ocenę:

4.49 (156 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Tiramisu

Jagodowe tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krem:
    Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na bardzo gładką i puszystą masę. Dodawać stopniowo mascarpone, ubijać aż krem będzie miał jednolitą konsystencję.
    W drugiej misce ubić na sztywno śmietanę z śmietan-fixami, pod koniec ubijania dodać do wcześniej przygotowanej masy z mascarpone i całość delikatnie wymieszać szpatułką. Masę podzielić na 3 równe części.
  • 2. Poncz:
    Kawę zaparzyć, ostudzić, przelać przez sito, dodać amaretto, wódkę, aromat migdałowy i dokładnie wymieszać.
  • 3. Żelka jagodowa:
    Jagody umyć, przełożyć do rondelka, dodać wodę, zagotować i zmiksować na mus blenderem. Wsypać galaretkę, wymieszać aby się rozpuściła i ponownie zmiksować blenderem (nie gotować). Mus pozostawić do lekkiego stężenia.
  • 4. Na dnie formy o wymiarach 24x24cm ułożyć jedną warstwę podłużnych biszkoptów nasączonych ponczem, posypać kakao, rozsmarować 1/3 kremu i wylać połowę tężejącej żelki jagodowej. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ułożyć drugą warstwę nasączonych biszkoptów, posypać kakao, rozsmarować drugą część kremu, wylać resztę żelki jagodowej i ponownie wstawić do lodówki na około 30 minut. Na końcu ułożyć ostatnią warstwę nasączonych biszkoptów, rozsmarować resztę kremu, posypać kakao, zrobić rozetki z bitej śmietany i udekorować jagodami.
  • 5. Wstawić do lodówki na około 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować