Jagodowe tiramisu

  • wyświetlono: 1373 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Kawowe ciasto o smaku włoskiego deseru na bazie migdałowego likieru, które idealnie komponuje się z żelką jagodową i aksamitnym kremem. Całość smakuje obłędnie i szybko znika przy małej czarnej w gronie najbliższych.

Ewelina Marcin
  • 16 porcje
  • 80min
  • Średni

Składniki

600g podłużnych biszkoptów
kakao

Krem:
500 g serka mascarpone
600 ml śmietany kremówki 36%
4 żółtka
8 łyżek cukru pudru
2 śmietan-fix

Poncz:
400 ml wrzątku
3 łyżki kawy
90 ml likieru amaretto
70 ml wódki
9 ml aromatu migdałowego

Żelka jagodowa:
450g świeżych lub mrożonych jagód
300ml wody
2 galaretka jagodowe

Dodatkowo na dekorację:
125g jagód
bita śmietana

Sposób przygotowania przepisu:

Jagodowe tiramisu

  • 1. Krem:
    Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na bardzo gładką i puszystą masę. Dodawać stopniowo mascarpone, ubijać aż krem będzie miał jednolitą konsystencję.
    W drugiej misce ubić na sztywno śmietanę z śmietan-fixami, pod koniec ubijania dodać do wcześniej przygotowanej masy z mascarpone i całość delikatnie wymieszać szpatułką. Masę podzielić na 3 równe części.
  • 2. Poncz:
    Kawę zaparzyć, ostudzić, przelać przez sito, dodać amaretto, wódkę, aromat migdałowy i dokładnie wymieszać.
  • 3. Żelka jagodowa:
    Jagody umyć, przełożyć do rondelka, dodać wodę, zagotować i zmiksować na mus blenderem. Wsypać galaretkę, wymieszać aby się rozpuściła i ponownie zmiksować blenderem (nie gotować). Mus pozostawić do lekkiego stężenia.
  • 4. Na dnie formy o wymiarach 24x24cm ułożyć jedną warstwę podłużnych biszkoptów nasączonych ponczem, posypać kakao, rozsmarować 1/3 kremu i wylać połowę tężejącej żelki jagodowej. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ułożyć drugą warstwę nasączonych biszkoptów, posypać kakao, rozsmarować drugą część kremu, wylać resztę żelki jagodowej i ponownie wstawić do lodówki na około 30 minut. Na końcu ułożyć ostatnią warstwę nasączonych biszkoptów, rozsmarować resztę kremu, posypać kakao, zrobić rozetki z bitej śmietany i udekorować jagodami.
  • 5. Wstawić do lodówki na około 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

DeserJagodytiramisudo kawyciasto bez pieczeniasmaczneszybkiewłoskijagodowe ciasto

Komentarze

Podobne przepisy

Muffinki jagodowe

Dodane przez: Jaga85

Muffinki jagodowe

Szybkie w przygotowania, rewelacyjne...

Fit Tiramisu 3

Dodane przez: Fitness Monika

FIT Tiramisu

Tiramisu to pyszne ciasto, które...

Tort tiramisu bez pieczenia

Dodane przez: Krystian

Tort tiramisu bez pieczenia

Tiramisu inaczej - w formie torcika....

Dyniowe tiramisu

Dodane przez: Jaga85

Dyniowe tiramisu

Tiramisu to pyszne, delikatne ciasto,...

Tiramisu - najprostszy przepis

Dodane przez: Kuchnia Koloru Blond

Tiramisu - najprostszy przepis

Jeden z klasycznych włoskich deserów....

Ciasto Tiramisu

Dodane przez: weronia1991

FIT Ciasto Tiramisu

Bezglutenowe, kawowe i niskokaloryczne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE