Tikewnik

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Bułarskie ciasto z dynią. Ciasto cienkie jak pergamin a nadzienie pachnące miodem orzechami z przewagą cynamonu. Do niego zimny gęsty jogurt. Niebo w gębie.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:


  • - mąka pszenna: 1 szklanka
    - olej: 1 łyżka
    - ocet winny biały: 1 łyżeczka
    - sól do smaku: 1 szczypta
    - dynia: 500 gramów
    - miód: 2 łyżki
    - cynamon: 2 łyżeczki
    - orzechy włoskie drobno posiekane: 5 łyżek
    - olej: 2 łyżki
    - woda niegazowana: 5 łyżek
    - cukier: 3 łyżki
    - masło: 75 gramów
    - cukier waniliowy (całe opakowanie): 1 opakowanie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tikewnik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię zetrzyj na grubych oczkach.Zagnieć ciasto z mąki, octu, wody i szczypty soli,odstaw na 30 minut . Podziel na 6 części, z których zrobisz placki cienkie jak pergamin.Kiedy ciasto będzie odpoczywało, zrobisz farsz. Rozpuść masło w rondlu. Wrzuć starą dynię i duś 10-12 minut. Uważaj bo lubi przywrzeć do dna. Teraz dodaj miód, cynamon , cukier waniliowy i mielone orzechy. Mieszaj przez 5 minut ciągle dusząc na małym ogniu. Rozwałkuj cienko ciasto . Każdy placek posmaruj cieniutko olejem i nakładaj farsz rozkładając równomiernie .Ja sobie podzieliłam w rondlu farsz na równe części. I tak z każdą warstwą, do skończenia składników.Ciasto przykryj pergaminem i piecz w 200 stopniach przez 20 minut.

    Po tym czasie zdejm pergamin i zalej syropem przygotowanym z 3 łyżek cukru i 5 łyżek wody.

    Piecz dalej 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować