Bułarskie ciasto z dynią. Ciasto cienkie jak pergamin a nadzienie pachnące miodem orzechami z przewagą cynamonu. Do niego zimny gęsty jogurt. Niebo w gębie.
1.Dynię zetrzyj na grubych oczkach.Zagnieć ciasto z mąki, octu, wody i szczypty soli,odstaw na 30 minut . Podziel na 6 części, z których zrobisz placki cienkie jak pergamin.Kiedy ciasto będzie odpoczywało, zrobisz farsz. Rozpuść masło w rondlu. Wrzuć starą dynię i duś 10-12 minut. Uważaj bo lubi przywrzeć do dna. Teraz dodaj miód, cynamon , cukier waniliowy i mielone orzechy. Mieszaj przez 5 minut ciągle dusząc na małym ogniu. Rozwałkuj cienko ciasto . Każdy placek posmaruj cieniutko olejem i nakładaj farsz rozkładając równomiernie .Ja sobie podzieliłam w rondlu farsz na równe części. I tak z każdą warstwą, do skończenia składników.Ciasto przykryj pergaminem i piecz w 200 stopniach przez 20 minut.
Po tym czasie zdejm pergamin i zalej syropem przygotowanym z 3 łyżek cukru i 5 łyżek wody.
Komentarze