Tatar wołowy z awokado

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Tradycyjna przystawka w nieco innej odsłonie, zamiast ogórka kiszonego, awokado, pikantna papryczka i kapary.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1) 250 g mięsa wołowego (polędwica lub ligawa)
    2) 2 żółtka
    3) 2 łyżki kaparów
    4) cebula
    5) awokado
    6) 1 papryczka chili
    7) sól, pieprz czarny świeżo mielony
    8) 1 łyżeczka musztardy
    9) sok z połowy cytryny
    10) kilka kropli przyprawy uniwersalnej w płynie
    11) olej
    12) łyżka oliwy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Tatar

Tatar wołowy z awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę.
  • 2. Mięso mielimy dwukrotnie albo drobno siekamy (wedle uznania), dodajemy do niego żółtka, sól, świeżo mielony pieprz czarny, łyżeczkę musztardy, kilka kropli przyprawy uniwersalnej w płynie i olej (też według uznania) i wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną cebulkę i kapary i delikatnie mieszamy.
  • 3. Awokado obieramy, usuwamy pestkę, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny.
  • 4. Papryczkę chili kroimy w drobną kosteczkę.
  • 5. Awokado i papryczkę chili mieszamy, dodajemy łyżkę oliwy lub oleju, doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
  • 6. Przystawkę możemy uformować przy pomocy pierścienia do formowania potraw, najpierw wkładamy do niego trochę awokado z papryczką, a następnie tatar wołowy. Podajemy np. z chrupiącymi grzankami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Awokado Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować