Tatar wołowy z awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę.
2.Mięso mielimy dwukrotnie albo drobno siekamy (wedle uznania), dodajemy do niego żółtka, sól, świeżo mielony pieprz czarny, łyżeczkę musztardy, kilka kropli przyprawy uniwersalnej w płynie i olej (też według uznania) i wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną cebulkę i kapary i delikatnie mieszamy.
3.Awokado obieramy, usuwamy pestkę, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny.
4.Papryczkę chili kroimy w drobną kosteczkę.
5.Awokado i papryczkę chili mieszamy, dodajemy łyżkę oliwy lub oleju, doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
6.Przystawkę możemy uformować przy pomocy pierścienia do formowania potraw, najpierw wkładamy do niego trochę awokado z papryczką, a następnie tatar wołowy. Podajemy np. z chrupiącymi grzankami.
Komentarze