Tarte jabłka do słoików na zimę

4.78 (9 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszne tarte jabłka, które możemy użyć do różnych placuszków, zapiekanek na słodko, naleśników i do ciast z farszem jabłkowym. Polecam.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 kg obranych jabłek
    1 kg cukru
    woda
    kwasek cytrynowy
Wystaw ocenę:

4.78 (9 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Tarte jabłka do słoików na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka ( najlepsze są antonówki ) obieramy i usuwamy gniazda nasienne, zanurzamy w wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego. Kwasku cytrynowego dajemy tyle, aby uzyskać lekko kwaśny smak. Jabłka przelewamy na cedzak, odsączamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach do miski. Wsypujemy cukier i dokładnie mieszamy, przekładamy do czystych i wyparzonych słoików, ugniatamy. Słoiki pasteryzujemy przez 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Cukier

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować