Buraczki tarte na zimę ( do słoika )

  • wyświetlono: 44162 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 1

Świetny dodatek do obiadu

unnamed (1)
  • 6 porcje
  • 60min

Składniki

5 kg buraków, ( najlepiej niedużych )
1/2 szklanki cukru,
1/2 szklanki octu,
1 łyżka soli .

Sposób przygotowania przepisu:

Buraczki tarte na zimę ( do słoika )

  • 1. Buraki oczyść. Włóż do dużego garnka i zalej wodą. Gotuj do miękkości. Ostudź. Buraczki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Całość przełóż do miski. Wlej ocet i wsyp cukier i ocet. Dokładnie wymieszaj. Słoiki i nakrętki dokładnie umyj i wyparz. Burki przełóż do słoików. Mocno zakręć. Pasteryzuj 20 minut od chwili zagotowania wody. Wyjmij gorące słoiki z wody i ułóż do góry dnem.

Zobacz przepis na: buraczki z papryką

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

burakiburaczki

Komentarze

Podobne przepisy

Młoda botwinka do słoików, na zimę

Dodane przez: Paulina Nosek

Młoda botwinka do słoików, na zimę

Warto zamknąć smak wiosny w słoikach....

Sałatka z cukinią do słoików na zimę

Dodane przez: Cynamonowy Pył

Sałatka z cukinią do słoików na zimę

Fantastyczna sałatka z cukinią...

Leczo na zimę do słoików

Dodane przez: anik9

Leczo na zimę do słoików

W zimowy dzień otworzę słoik, wrzucę...

Sałatka z cukinii do słoików na zimę

Dodane przez: Beata12

Sałatka z cukinii do słoików na zimę

Przepis na tą sałatkę znalazłam...

Buraczki tarte na zimę

Dodane przez: Gregorhspeed

Buraczki tarte na zimę

Super sprawa...Później: Pyk! i...

Pikantne leczo do słoików na zimę

Dodane przez: AnetaSłużałek

Pikantne leczo do słoików na zimę

Bardzo dobre pikantne leczo w sam...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE