Tartaletki na cieście francuskim to świetna opcja nie tylko na imprezę, ale także na śniadanie do pracy czy szkoły, przekąskę w ciągu dnia, piknik, posiłek w podróży czy kolację.
20 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
1 arkusz (230 g) ciasta francuskiego
6 plastrów szynki drobiowej
200 g pieczarek
2 łyżeczki masła
1/2 dużej papryki
1 średnia cebula
150 g mozzarelli
40 g startego sera grana padano
Dodatkowo:
4 jajka
2 łyżki gęstej śmietany 18%
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki przyprawy toskańskiej
sól (do smaku)
świeżo zmielony kolorowy pieprz (do smaku)
1/3 łyżeczki chili
Do podania:
2 łyżki posiekanej cebulki dymki ze szczypiorkiem
ketchup lub sos czosnkowy
Tartaletki z szynką, pieczarkami i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pokrojone na plasterki pieczarki podsmażyć na maśle do czasu, aż cała woda odparuje, a pieczarki nabiorą złotego koloru. Tartaletki o średnicy ok. 10 cm wylepić ciastem francuskim. Spód nakłuć kilkukrotnie widelcem. Do tartaletek nałożyć pieczarki, pokrojone w drobną kostkę: paprykę, szynkę, cebulę. Jajka roztrzepać ze śmietaną, przeciśniętym czosnkiem i przyprawami. Dodać 3/4 startego sera grana padano i mozzarelli. Wymieszać i wylać na tartaletki mniej więcej do ich wysokości. Posypać pozostałą porcją sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i zapiekać ok. 25 minut, do czasu, aż ciasto się upiecze, a nadzienie zetnie i zarumieni. Wystudzić, wyjąć z foremek, posypać posiekaną cebulkę ze szczypiorkiem i polać ketchupem lub sosem czosnkowym.
Komentarze