Tartaletki z szynką, pieczarkami i mozzarellą

1 (1 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Tartaletki na cieście francuskim to świetna opcja nie tylko na imprezę, ale także na śniadanie do pracy czy szkoły, przekąskę w ciągu dnia, piknik, posiłek w podróży czy kolację.

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 arkusz (230 g) ciasta francuskiego
    6 plastrów szynki drobiowej
    200 g pieczarek
    2 łyżeczki masła
    1/2 dużej papryki
    1 średnia cebula
    150 g mozzarelli
    40 g startego sera grana padano
    Dodatkowo:
    4 jajka
    2 łyżki gęstej śmietany 18%
    2 ząbki czosnku
    2 łyżeczki przyprawy toskańskiej
    sól (do smaku)
    świeżo zmielony kolorowy pieprz (do smaku)
    1/3 łyżeczki chili
    Do podania:
    2 łyżki posiekanej cebulki dymki ze szczypiorkiem
    ketchup lub sos czosnkowy
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta francuskie Tartaletki

Tartaletki z szynką, pieczarkami i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokrojone na plasterki pieczarki podsmażyć na maśle do czasu, aż cała woda odparuje, a pieczarki nabiorą złotego koloru. Tartaletki o średnicy ok. 10 cm wylepić ciastem francuskim. Spód nakłuć kilkukrotnie widelcem. Do tartaletek nałożyć pieczarki, pokrojone w drobną kostkę: paprykę, szynkę, cebulę. Jajka roztrzepać ze śmietaną, przeciśniętym czosnkiem i przyprawami. Dodać 3/4 startego sera grana padano i mozzarelli. Wymieszać i wylać na tartaletki mniej więcej do ich wysokości. Posypać pozostałą porcją sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i zapiekać ok. 25 minut, do czasu, aż ciasto się upiecze, a nadzienie zetnie i zarumieni. Wystudzić, wyjąć z foremek, posypać posiekaną cebulkę ze szczypiorkiem i polać ketchupem lub sosem czosnkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować