Tarta z ciasta francuskiego z pieczarkami, salami i camembertem

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Obłędna w smaku, szybka w przygotowaniu wytrwana tarta z pieczarkami, salami i camembertem może być nie tylko świetną opcją na obiad, kolację, posiłek do pracy, ale także super sprawdzi się na imprezie.

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki (na tartę 35x11 cm lub 26 cm):
    1/2 arkusza ciasta francuskiego xxl
    350 g pieczarek
    70 g sera camembert
    10 małych plastrów salami
    1 średnia cebula
    1 łyżka oleju
    3 jajka
    4 łyżki śmietany 18%
    sól (do smaku)
    świeżo zmielony kolorowy pieprz (do smaku)
    3 łyżki startego grana padano
    1/2 łyżeczki suszonego tymianku
    1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarta na słono

Tarta z ciasta francuskiego z pieczarkami, salami i camembertem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę na tartę wyłożyć ciastem lekko dociskając. Spód nakłóć kilkukrotnie widelcem. Pieczarki pokroić na plasterki, podsmażyć na łyżce oleju, na mocnym gazie do odparowania wody i zarumienienia. Wyłożyć na spód ciasta, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, pokrojonego na plastry camemberta i plastry salami. Jajka roztrzepać ze śmietaną i przyprawami. Składniki zalać masą jajeczną i wstawić do nagrzanego do 210 stopni piekarnika na ok. 25-30 minut, aż ciasto się upiecze, a wierzch zetnie i zarumieni. Podawać na ciepło lub na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować