Obłędna w smaku, szybka w przygotowaniu wytrwana tarta z pieczarkami, salami i camembertem może być nie tylko świetną opcją na obiad, kolację, posiłek do pracy, ale także super sprawdzi się na imprezie.
20 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki (na tartę 35x11 cm lub 26 cm):
1/2 arkusza ciasta francuskiego xxl
350 g pieczarek
70 g sera camembert
10 małych plastrów salami
1 średnia cebula
1 łyżka oleju
3 jajka
4 łyżki śmietany 18%
sól (do smaku)
świeżo zmielony kolorowy pieprz (do smaku)
3 łyżki startego grana padano
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Tarta z ciasta francuskiego z pieczarkami, salami i camembertem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę na tartę wyłożyć ciastem lekko dociskając. Spód nakłóć kilkukrotnie widelcem. Pieczarki pokroić na plasterki, podsmażyć na łyżce oleju, na mocnym gazie do odparowania wody i zarumienienia. Wyłożyć na spód ciasta, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, pokrojonego na plastry camemberta i plastry salami. Jajka roztrzepać ze śmietaną i przyprawami. Składniki zalać masą jajeczną i wstawić do nagrzanego do 210 stopni piekarnika na ok. 25-30 minut, aż ciasto się upiecze, a wierzch zetnie i zarumieni. Podawać na ciepło lub na zimno.
Komentarze