Jeżeli zostanie nam gotowany filet z kurczaka z bulionu, lub filet z kurczaka z rożna, możemy przygotować takie wspaniałe, ekspresowe bułeczki. Znikają ze stołu jeszcze szybciej niż się pojawiają. Są pyszne na gorąco i na zimno.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
-1 opakowanie ciasta francuskiego xxl (375g)
-1 pojedynczy gotowany filet z kurczaka
-1 mała biała cebulka
-1 kula mozzarelli
-1 jajko
-8 pomidorków koktajlowych
-8 łyżeczek ketchupu
-sól i pieprz
Bułeczki francuskie z kurczakiem i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet kroimy w drobną kostkę, posypujemy solą i pieprzem. Cebulkę i pomidorki kroimy w kostkę. Mozzarellę również drobno kroimy.
2. Ciasto francuskie dzielimy na 8 kwadratów. Każdy od środka smarujemy ketchupem, wysypujemy kurczaka, cebulkę pomidory i mozzarellę. Zawijamy i zaklejamy brzegi.
3. Każdą bułeczkę smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 20 minut. Smacznego!
Komentarze