Tartaletki z kremem wiśniowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Delikatne i kruche tartaletki z kremem wiśniowym. Idealny deser na wiosenne dni, kiedy na świeże owoce musimy jeszcze trochę poczekać.

Składniki:

  • Na 12 sztuk

    Ciasto:
    200g mąki pszennej
    60g cukru pudru
    2 żółtka
    120g masła lub margaryny
    szczypta soli

    Krem:
    500ml słodkiej śmietanki 30%
    100g cukru pudru
    500g serka mascarpone
    300g odcedzonych wiśni deserowych

    Dodatkowo do dekoracji:
    kilkanaście wisienek ze słoiczka
    posypka czekoladowa
    mięta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Tarty Tartaletki Tartinki Desery

Tartaletki z kremem wiśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto posiekać i zagnieść. Schłodzić 30 minut w zamrażarce, podzielić na 12 części i każdą wylepić przygotowane formy na mini tarty. Spody nakłuć widelcem, przykryć kawałkiem papieru do pieczenia i obciążyć ceramicznymi kulkami lub tak jak ja- drobną fasolką. Piec ok 10 minut w nagrzanym do 180st C piekarniku, a następnie ściągnąć papier z obciążeniem i piec kolejne 10 minut (do zrumienienia). Wyciągamy z foremek i studzimy.
  • 2. Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone, a na końcu po odrobinie dodajemy zmiksowane wiśnie. Ja użyłam swoich przetworów- przygotowanych w miodzie pitnym. Tak przygotowanym kremem nadziewamy mini tarty i zdobimy pozostałymi wiśniami, posypką oraz miętą. Ciastka najlepiej schłodzić przed podaniem, ale nie jest to konieczne.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować