Biszkopt z kremem wiśniowym

  • wyświetlono: 4362 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 1

Banalnie proste do przygotowania ciasto, a naprawdę zachwyca smakiem. Biszkopt jest mięciutki i puszysty, krem słodko-kwaśny, a całość wieńczy słodka śmietanka i wisienka – to ciasto nie może się nie udać, polecam

Cukiereczek
Publikacja: Archiwalne przepisy

Składniki

• BISZKOPT:
• 4 jajka,
• 1 szklanka mąki,
• 2/3 szklanki cukru,
• 4 łyżki oleju,
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
• KREM WIŚNIOWY
• 2 szklanki kompotu z wiśni,
• 1 budyń waniliowy,
• 1 galaretka wiśniowa,
• 1 żółtko,
• 250g masła,
• Cukier do smaku,
• DODATKOWO:
• 400g śmietany kremówki,
• 100g wiśni kandyzowanych,
• 2 łyżki cukru pudru,
• PONCZ:
• 5 łyżek ciepłej wody,
• 3 łyżeczki cukru,
• 2,5 łyżki rumu,

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Biszkopt z kremem wiśniowym

  • Biszkopt z kremem wiśniowym1. BISZKOPT: Zimne białka ubijamy je na sztywna pianę stopniowo dodając cukier.
  • Biszkopt z kremem wiśniowym2. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie szpatułką mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  • Biszkopt z kremem wiśniowym3. Formę (23x28) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wylewamy masę i pieczemy około 25-30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na pół.
  • Biszkopt z kremem wiśniowym4. KREM WIŚNIOWY: 1,5 szklanki kompotu z wiśni wlewamy do rondelka i zagotowujemy. W pozostałym kompocie rozrabiamy budyń i wlewamy na gotujący się sok. Gotujemy budyń zgodnie z czasem na opakowaniu. Gotowy budyń zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę. Dokładnie mieszamy, aż galaretka się rozpuści. Masę odstawiamy do wystudzenia.
  • Biszkopt z kremem wiśniowym5. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę z żółtkiem. Dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu nie przerywając ucierania.
  • Biszkopt z kremem wiśniowym6. Składniki ponczu mieszamy ze sobą. Na dnie formy układamy jedną z połówek biszkoptów. Nasączamy go połową ponczu i smarujemy całym kremem. Drugi z biszkoptów również smarujemy ponczem i układamy na kremie (naponczowaną stroną do dołu). Ciasto odstawiamy do stężenia do lodówki na co najmniej 2 godziny(najlepiej na całą noc).
    Po wyjęciu z lodówki biszkopt oprószamy cukrem pudrem i kroimy na kwadraty.
  • Biszkopt z kremem wiśniowym7. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Śmietankę przekładamy do szprycy i każdą kostkę ciasta ozdabiamy jej kleksem, a na górze układamy jedną wiśnię kandyzowaną.
    Życzę smacznego

Porady

1) Jeśli nam się uda dostać w sklepie budyń wiśniowy to warto go wykorzystać zamiast waniliowego.
2) Jeśli krem będzie nam się wydawał mało słodki to możemy go dosłodzić cukrem do smaku.
KH_02-2016

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieCiastobiszkoptna słodkoWiśnietanie ciastołatwe ciastokompot z wiśni
 

Komentarze

Podobne przepisy

Zielony biszkopt z kremem

Dodane przez: anita176

Zielony biszkopt z kremem

Ładnie wygląda i świetnie smakuje

BUDYNIOWY BISZKOPT Z KREMEM Z SERKÓW HOMO

Dodane przez: Ostra Na Słodko

BUDYNIOWY BISZKOPT Z KREMEM Z SERKÓW HOMO

Już nie raz Wam mówiłam, że uwielbiam...

ciasto

Dodane przez: Konto nieaktywne

Biszkopt z truskawkami i kremem budyniowym

Biszkopt z truskawkami tutaj w...

Śmietanowo-malinowa chmurka  z kremem i biszkoptem

Dodane przez: agarybak76

Śmietanowo-malinowa chmurka  z kremem i biszkoptem

Pyszne, kremowe ciasto na biszkopcie...

Biszkopt rzucany z kremem

Dodane przez: Ciasta Moniki

Biszkopt rzucany z kremem

Biszkopt z kremem budyniowym i...

ciasto

Dodane przez: Cukiereczek

Biszkopt z kremem jogurtowym i truskawkami

Mięciutki biszkopt z delikatnym...