Biszkopt z kremem wiśniowym

4.99 (192 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 10 osób

Banalnie proste do przygotowania ciasto, a naprawdę zachwyca smakiem. Biszkopt jest mięciutki i puszysty, krem słodko-kwaśny, a całość wieńczy słodka śmietanka i wisienka – to ciasto nie może się nie udać, polecam

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • • BISZKOPT:
    • 4 jajka,
    • 1 szklanka mąki,
    • 2/3 szklanki cukru,
    • 4 łyżki oleju,
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    • KREM WIŚNIOWY
    • 2 szklanki kompotu z wiśni,
    • 1 budyń waniliowy,
    • 1 galaretka wiśniowa,
    • 1 żółtko,
    • 250g masła,
    • Cukier do smaku,
    • DODATKOWO:
    • 400g śmietany kremówki,
    • 100g wiśni kandyzowanych,
    • 2 łyżki cukru pudru,
    • PONCZ:
    • 5 łyżek ciepłej wody,
    • 3 łyżeczki cukru,
    • 2,5 łyżki rumu,
Wystaw ocenę:

4.99 (192 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Biszkopt z kremem wiśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt z kremem wiśniowym 1. BISZKOPT: Zimne białka ubijamy je na sztywna pianę stopniowo dodając cukier.
  • Biszkopt z kremem wiśniowym 2. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie szpatułką mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  • Biszkopt z kremem wiśniowym 3. Formę (23x28) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wylewamy masę i pieczemy około 25-30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na pół.
  • Biszkopt z kremem wiśniowym 4. KREM WIŚNIOWY: 1,5 szklanki kompotu z wiśni wlewamy do rondelka i zagotowujemy. W pozostałym kompocie rozrabiamy budyń i wlewamy na gotujący się sok. Gotujemy budyń zgodnie z czasem na opakowaniu. Gotowy budyń zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę. Dokładnie mieszamy, aż galaretka się rozpuści. Masę odstawiamy do wystudzenia.
  • Biszkopt z kremem wiśniowym 5. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę z żółtkiem. Dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu nie przerywając ucierania.
  • Biszkopt z kremem wiśniowym 6. Składniki ponczu mieszamy ze sobą. Na dnie formy układamy jedną z połówek biszkoptów. Nasączamy go połową ponczu i smarujemy całym kremem. Drugi z biszkoptów również smarujemy ponczem i układamy na kremie (naponczowaną stroną do dołu). Ciasto odstawiamy do stężenia do lodówki na co najmniej 2 godziny(najlepiej na całą noc).
    Po wyjęciu z lodówki biszkopt oprószamy cukrem pudrem i kroimy na kwadraty.
  • Biszkopt z kremem wiśniowym 7. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Śmietankę przekładamy do szprycy i każdą kostkę ciasta ozdabiamy jej kleksem, a na górze układamy jedną wiśnię kandyzowaną.
    Życzę smacznego

Porady

1) Jeśli nam się uda dostać w sklepie budyń wiśniowy to warto go wykorzystać zamiast waniliowego. 2) Jeśli krem będzie nam się wydawał mało słodki to możemy go dosłodzić cukrem do smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_02-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować