Biszkopt z kremem wiśniowym

  • wyświetlono: 5303 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 1

Banalnie proste do przygotowania ciasto, a naprawdę zachwyca smakiem. Biszkopt jest mięciutki i puszysty, krem słodko-kwaśny, a całość wieńczy słodka śmietanka i wisienka – to ciasto nie może się nie udać, polecam

Cukiereczek
Publikacja: Archiwalne przepisy

Składniki

• BISZKOPT:
• 4 jajka,
• 1 szklanka mąki,
• 2/3 szklanki cukru,
• 4 łyżki oleju,
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
• KREM WIŚNIOWY
• 2 szklanki kompotu z wiśni,
• 1 budyń waniliowy,
• 1 galaretka wiśniowa,
• 1 żółtko,
• 250g masła,
• Cukier do smaku,
• DODATKOWO:
• 400g śmietany kremówki,
• 100g wiśni kandyzowanych,
• 2 łyżki cukru pudru,
• PONCZ:
• 5 łyżek ciepłej wody,
• 3 łyżeczki cukru,
• 2,5 łyżki rumu,

Sposób przygotowania przepisu:

Biszkopt z kremem wiśniowym

  • Biszkopt z kremem wiśniowym1. BISZKOPT: Zimne białka ubijamy je na sztywna pianę stopniowo dodając cukier.
  • Biszkopt z kremem wiśniowym2. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie szpatułką mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  • Biszkopt z kremem wiśniowym3. Formę (23x28) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wylewamy masę i pieczemy około 25-30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na pół.
  • Biszkopt z kremem wiśniowym4. KREM WIŚNIOWY: 1,5 szklanki kompotu z wiśni wlewamy do rondelka i zagotowujemy. W pozostałym kompocie rozrabiamy budyń i wlewamy na gotujący się sok. Gotujemy budyń zgodnie z czasem na opakowaniu. Gotowy budyń zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę. Dokładnie mieszamy, aż galaretka się rozpuści. Masę odstawiamy do wystudzenia.
  • Biszkopt z kremem wiśniowym5. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę z żółtkiem. Dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu nie przerywając ucierania.
  • Biszkopt z kremem wiśniowym6. Składniki ponczu mieszamy ze sobą. Na dnie formy układamy jedną z połówek biszkoptów. Nasączamy go połową ponczu i smarujemy całym kremem. Drugi z biszkoptów również smarujemy ponczem i układamy na kremie (naponczowaną stroną do dołu). Ciasto odstawiamy do stężenia do lodówki na co najmniej 2 godziny(najlepiej na całą noc).
    Po wyjęciu z lodówki biszkopt oprószamy cukrem pudrem i kroimy na kwadraty.
  • Biszkopt z kremem wiśniowym7. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Śmietankę przekładamy do szprycy i każdą kostkę ciasta ozdabiamy jej kleksem, a na górze układamy jedną wiśnię kandyzowaną.
    Życzę smacznego
KH_02-2016

Porady

1) Jeśli nam się uda dostać w sklepie budyń wiśniowy to warto go wykorzystać zamiast waniliowego.
2) Jeśli krem będzie nam się wydawał mało słodki to możemy go dosłodzić cukrem do smaku.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieCiastobiszkoptna słodkoWiśnietanie ciastołatwe ciastokompot z wiśni

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto wiśniowe z kremem

Dodane przez: bpuzio

ciasto wiśniowe z kremem

wymyśliłam to ciasto ba uwielbiam...

Biszkopt z zapiekanym kremem i pianką

Dodane przez: JustKuchcik

Biszkopt z zapiekanym kremem i pianką

Miękki biszkopt z zapiekanym kremem...

Biszkopt z kremem jogurtowo – brzoskwiniowym i jagodowym

Dodane przez: juchab

Biszkopt z kremem jogurtowo – brzoskwiniowym...

mocno owocowe ciasto, połączone...

Wiosenna kostka

Dodane przez: zzewa

Zielony biszkopt z kremem budyniowym

Pyszne ciasto na każdą okazję -...

Zielony biszkopt z kremem

Dodane przez: anita176

Zielony biszkopt z kremem

Ładnie wygląda i świetnie smakuje

Śmietanowo-malinowa chmurka  z kremem i biszkoptem

Dodane przez: agarybak76

Śmietanowo-malinowa chmurka  z kremem i biszkoptem

Pyszne, kremowe ciasto na biszkopcie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE