Tartaletki z kremem bananowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Pyszne kruche babeczki wypełnione kremem bananowym,bananami ,polane galaretką cytrynową idealnie pasują na podwieczorek wielkanocny dla małych i dużych łasuchów.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto kruche :
    1 kostka margaryny
    12 dag. cukru pudru
    2 żółtka
    otarta skórka i sok z 1/2 cytryny (małej, wyparzonej)
    0,5 kg mąki pszennej
    szczypta soli
    krem bananowy :
    1/2 l mleka
    2 budynie bananowe
    5 łyżek cukru
    1 kostka masła
    3-4 banany
    sok z cytryny
    2 galaretki cytrynowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tartaletki z kremem bananowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Masło rozetrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Na przesianą mąkę wyłożyć utarte żółtka z cukrem i margaryną. Zagnieść gdy masa zostanie wchłonięta przez mąkę dodać szczyptę soli skórkę i sok z cytryny. Ciastem grubości ok 5mm. wykleić foremki na tartaletki. Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Gorące upieczone babeczki wyciągamy z foremek i studzimy.
    Krem:Zagotowujemy 1 1/2 szkl. mleka z cukrem.W pozostałym mleku rozrabiamy budynie i wlewamy na gotujące się mleko.Ciągle mieszając gotujemy gęsty budyń.Studzimy.Masło ucieramy na puch i ciągle ucierając dodajemy po łyżce budyniu. Tartaletki napełniamy kremem na wierzch dajemy po parę plasterków bananów (banany skrapiamy sokiem z cytryny ). Następnie każdą tartaletkę zalewamy tężejącą galaretką cytrynową.Pozostawiamy do stężenia.
    Galaretki rozpuszczamy w 3 szkl. gorącej wody.

Porady

Tartaletki możemy napełnić przestudzonym budyniem bananowym ugotowanym wg przepisu na opakowaniu .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować