Tartaletki z domowym kisielem wiśniowym

5 (1 ocen)

  • 60 min

Te ciastka zachwycą nie tylko dzieci, dla których zwykle gotujemy domowy kisiel. Dorośli również będą mile zaskoczeni takimi tartaletkami.

  • 60 min

Składniki:

  • 6 sztuk

    Ciasto:
    175 g mąki tortowej
    125 g margaryny
    1 łyżka cukru pudru
    1 całe jajko

    Kisiel:
    200 g konfitury z wiśni (domowej lub kupnej)
    1,5 szkl. wody
    1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    0,5 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Tarty Tartaletki Kruche ciasto Desery

Tartaletki z domowym kisielem wiśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Foremki do tartaletek średnicy 8 cm (mierzone na dnie foremki) wysmarować masłem i wysypać mąką.
    Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, dodać pokrojoną na kawałki margarynę i jajko. Zagnieść ciasto i podzielić na 6 równych kawałków. Każdy rozpłaszczyć w dłoniach, uformować krążek (można również posłużyć się wałkiem) i wylepić foremki do tartaletek. Wylepione foremki przykryć folią aluminiową i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Schłodzone foremki włożyć do nagrzanego piekarnika i upiec na złoty kolor około 15 minut w 180°C.
    Wyjąć z piekarnika i wystudzić.

    Kisiel:
    1 szklankę wody zagotować z cukrem i konfiturą. Do miseczki wlać pozostałe 0,5 szkl. wody, dosypać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Powstałą mieszaninę wlać do gotującej się wody z konfiturą i wymieszać. Mieszać do zagotowania, po czym zestawić z palnika i wystudzić. Zimnym kisielem wypełniać tartaletki i od razu podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować