Banalnie prosta tarta z polskich jabłek idealna na podwieczorek, z kubkiem gorącego kakao lub kawy sprawdzi się doskonale, kruszonka wychodzi obłędna, maślana. Z przepisu wychodzą 3 tarty o średnicy 23 cm.
1 godz. 10 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
Forma do tarty o średnicy 23 cm
Ciasto:
500 g mąki pszennej
300 g masła prawdziwego
3 jajka wiejskie
180 g cukru kryształu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 l jabłek prażonych domowych
3 łyżki bułki tartej
Kruszonka:
Kruszonka:
100 g masła prawdziwego 82%
100 g cukru kryształu
180 g mąki pszennej
Tarta z prażonymi jabłkami pod maślaną kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto zagnieść i wyrobić gładkie ciasto, schłodzić w zamrażalniku 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć do tart wyłożonej papierem do pieczenia, po cieście posypać bułką tartą. Składniki na kruszonkę rozetrzeć w dłoniach i posypać po jabłkach.
2.Na tartach rozłożyć jabłka i posypać kruszonką.
3.Tarty wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec na złoty kolor ok 15 minut.
Komentarze