Tarta z prażonymi jabłkami pod maślaną kruszonką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Banalnie prosta tarta z polskich jabłek idealna na podwieczorek, z kubkiem gorącego kakao lub kawy sprawdzi się doskonale, kruszonka wychodzi obłędna, maślana. Z przepisu wychodzą 3 tarty o średnicy 23 cm.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Forma do tarty o średnicy 23 cm
    Ciasto:
    500 g mąki pszennej
    300 g masła prawdziwego
    3 jajka wiejskie
    180 g cukru kryształu
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    0,5 l jabłek prażonych domowych
    3 łyżki bułki tartej

    Kruszonka:
    Kruszonka:
    100 g masła prawdziwego 82%
    100 g cukru kryształu
    180 g mąki pszennej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Tarta z owocami Desery

Tarta z prażonymi jabłkami pod maślaną kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagnieść i wyrobić gładkie ciasto, schłodzić w zamrażalniku 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć do tart wyłożonej papierem do pieczenia, po cieście posypać bułką tartą. Składniki na kruszonkę rozetrzeć w dłoniach i posypać po jabłkach.
  • 2. Na tartach rozłożyć jabłka i posypać kruszonką.
  • 3. Tarty wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec na złoty kolor ok 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Owoce Maślak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.44 (190 ocen)

tarta z jabłkami

To może cię zainteresować