Tarta z owocami pod kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier puder i masło pokrojone na kawałki. Całość siekamy nożem, aż masło będzie w drobnych kawałeczkach. Wbijamy jajko i zagniatamy ciasto. Zawijamy folią spożywczą i wkładamy na 40 minut do lodówki.
2.Następnie ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy. Musi być niewiele szersze niż forma do tarty (będziemy piec w formie o średnicy 24 cm). Ciasto ostrożnie za pomocą wałka przenosimy do wysmarowanej masłem foremki, dociskamy i wyrównujemy brzegi. Zapiekamy przez 15 minut w 180 stopniach.
3.W tym czasie obieramy i dzielimy na części mandarynkę, banana kroimy w plasterki, a jabłko w kostkę. Przygotowujemy też wierzch ciasta: wszystkie składniki dokładnie zagniatamy i formujemy ręcznie kruszonkę.
4.Gdy kruche ciasto się zapiecze, układamy na nim owoce, następnie całość zasypujemy kruszonką. Pieczemy jeszcze 25-30 minut w tej samej temperaturze.
Porady
Do przygotowania tarty możemy użyć także innych, ulubionych owoców.
Komentarze