Tarta z owocami pod kruszonką

4.5 (182 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne, kruche ciasto w połączeniu z jabłkiem, bananem i mandarynką pod chrupiącą, słodką kruszonką. Idealne do kawy.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    -1 pełna szklanka mąki pszennej
    -100 g masła
    -3 łyżki cukru pudru
    -1 jajko

    Owoce:
    -1 mandarynka
    -1 małe, słodkie jabłko
    -pół banana

    Kruszonka:
    -5 łyżeczek cukru
    -7 łyżek mąki
    -100 g masła
    -1 opakowanie (16 g) cukru wanilinowego
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Tarta z owocami pod kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier puder i masło pokrojone na kawałki. Całość siekamy nożem, aż masło będzie w drobnych kawałeczkach. Wbijamy jajko i zagniatamy ciasto. Zawijamy folią spożywczą i wkładamy na 40 minut do lodówki.
  • 2. Następnie ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy. Musi być niewiele szersze niż forma do tarty (będziemy piec w formie o średnicy 24 cm). Ciasto ostrożnie za pomocą wałka przenosimy do wysmarowanej masłem foremki, dociskamy i wyrównujemy brzegi. Zapiekamy przez 15 minut w 180 stopniach.
  • 3. W tym czasie obieramy i dzielimy na części mandarynkę, banana kroimy w plasterki, a jabłko w kostkę. Przygotowujemy też wierzch ciasta: wszystkie składniki dokładnie zagniatamy i formujemy ręcznie kruszonkę.
  • 4. Gdy kruche ciasto się zapiecze, układamy na nim owoce, następnie całość zasypujemy kruszonką. Pieczemy jeszcze 25-30 minut w tej samej temperaturze.

Porady

Do przygotowania tarty możemy użyć także innych, ulubionych owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Jabłka Mandarynki Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować