Tarta z kurkami i kurczakiem

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Tarta z kurkami i kurczakiem

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto
    2 szkl mąki pszennej
    0,5 szkl mąki graham
    125 g masła
    2 żółtka
    szczypta proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cukru
    szczypta soli

    kurki
    1 malutka cebulka
    1 łyżka masła

    udko z kurczaka
    szczypiorek
    zioła (u mnie oregano, hyzop)

    polewa serowa
    300 ml śmietany 18%
    125 g twarogu
    60 g żółtego sera
    sól
    pieprz
    pół łyżeczki suszonych pomidorów
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Tarta na słono

Tarta z kurkami i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udko z kurczaka myjemy, mięso oddzielamy od kości i kroimy dość drobno, niekoniecznie równo.
    Kurki myjemy pod bieżącą wodą i odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy kurki z małą posiekaną cebulką. Kiedy odparują zdejmujemy z patelni i kładziemy mięso. Również podsmażamy i pozostawiamy do wystudzenia.
    Zagniatamy ciasto i wylepiamy formę do tarty, rozmiar standard. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy w temp 180 st przez 14 min. Mięso mieszamy z posiekanym szczypiorkiem i ziołami.
    Śmietanę twaróg żółtka i żółty ser (odrobinę tartego sera możemy zostawić do posypania) dodajemy przyprawy, rozbijamy przy pomocy blendera na jednolitą masę.
    Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika, rozkładamy mięso z zieleniną, po czym zalewamy połową polewy. Zapiekamy przez 10 min. Na wierzch wykładamy kurki i zalewamy resztą polewy. Posypujemy niewielką ilością sera. Zapiekamy jeszcze 15 min. Tartę podajemy z sałatami sezonowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Koszerna Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować