Tarta z kremem z białej czekolady i truskawkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ta wakacyjna tarta to super pomysł jako letni deser lub na słodki stół czy imprezę przy grillu.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód: (forma o średnicy 23cm):
    190g mąki tortowej
    70g cukru pudru
    100g masła 82%
    szczypta soli
    1 jajko rozmieszane
    1 łyżeczka pasty waniliowej

    Krem:
    200g białej czekolady
    100ml śmietanki 36%
    150g mascarpone schłodzonego

    Dodatki:
    Około 200g truskawek
    Dżem morelowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z kremem z białej czekolady i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Baza do kremu: dzień przed przygotowaniem ciasta podgrzać śmietankę prawie do wrzenia, dodać posiekaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Wystudzić, następnie schłodzić przez noc w lodówce.
  • 2. Wszystkie składniki na ciasto włożyć do misy i zagnieść na jednolitą masę. Rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 3mm, schłodzić godzinę w lodówce.
  • 3. Po tym czasie wylepić formę do tarty ciastem i schłodzić ponownie 30 min. Przed pieczeniem nakłuć widelcem ciasto w kilku miejscach. Po tym czasie upiec foremki na złoto w 190 stopniach około 15 minut. Po upieczeniu wystudzić.
  • 4. Krem: mascarpone ubić na sztywno z bazą z dnia poprzedniego. Wyłożyć krem na cieście, na wierzch ułożyć pokrojone owoce.
  • 5. Dżem morelowy rozpuścić w garnku i posmarować owoce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki Jajka

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować