Tarta z kremem z białej czekolady i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Baza do kremu: dzień przed przygotowaniem ciasta podgrzać śmietankę prawie do wrzenia, dodać posiekaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Wystudzić, następnie schłodzić przez noc w lodówce.
2.Wszystkie składniki na ciasto włożyć do misy i zagnieść na jednolitą masę. Rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 3mm, schłodzić godzinę w lodówce.
3.Po tym czasie wylepić formę do tarty ciastem i schłodzić ponownie 30 min. Przed pieczeniem nakłuć widelcem ciasto w kilku miejscach. Po tym czasie upiec foremki na złoto w 190 stopniach około 15 minut. Po upieczeniu wystudzić.
4.Krem: mascarpone ubić na sztywno z bazą z dnia poprzedniego. Wyłożyć krem na cieście, na wierzch ułożyć pokrojone owoce.
5.Dżem morelowy rozpuścić w garnku i posmarować owoce.
Komentarze