Tarta z kremem z białej czekolady i truskawkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne ciasto z sezonowymi owocami, które można dowolnie wymieniać- dzięki temu za każdym razem mamy nowe ciasto o pysznym smaku.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód: (forma o średnicy 23 cm):
    190 g mąki tortowej
    70 g cukru pudru
    100 g masła 82%
    szczypta soli
    1 jajko rozmieszane
    1 łyżeczka pasty waniliowej

    Krem:
    200 g białej czekolady
    100 ml śmietanki 36%
    150 g mascarpone schłodzonego

    Dodatki:
    Około 200g truskawek
    Dżem morelowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Tarta z truskawkami

Tarta z kremem z białej czekolady i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować bazę do kremu: śmietankę doprowadzić prawie do wrzenia, wyłączyć palnik, dodać czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Całość mocno schłodzić przed ubiciem. (Kilka godzin w lodowce lub 1-2 godz. W zamrażarce ci chwilę mieszając)
  • 2. Wszystkie składniki na ciasto włożyć do misy i wyrobić na jednolite ciasto. Rozwałkować je pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 3mm i wylepić formę do tarty. Schłodzić w zamrażarce 30 min.
  • 3. Ciasto piec w 190 stopniach góra-dół około 20 minut. Po upieczeniu wystudzić.
  • 4. Mocno schłodzony krem ubić na sztywno. Wyłożyć na tartę.
  • 5. Truskawki pokroić w plastry i ułożyć na cieście. Posmarować dżemem morelowym. Podawać schłodzoną tartę.

Porady

Bazę do kremu można przygotować wieczór wcześniej i włożyć do lodówki- wtedy mamy pewność, ze krem dobrze się ubije, a nie zwarzy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować