Tarta wielkanocna z białą kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na spód energicznie zagniatamy i formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 20 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni w funkcji góra-dół. Ciasto cienko wałkujemy i przekładamy do formy na tartę. Nakłuwamy widelcem lub patyczkiem do szaszłyków i pieczemy przez około 15-20 minut do lekkiego zarumienienia.
Na upieczonym cieście układamy kawałki sparzonej białej kiełbasy.
W misce łączymy jogurt naturalny, śmietankę, chrzan, 2 jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Masę wylewamy na spód i zapiekamy przez około 35 minut. Po tym czasie na wierzch wbijamy surowe jajeczka przepiórcze i zapiekamy jeszcze przez około 15 minut. Tartę ozdabiamy rzeżuchą i kiełkami jarmużu. Podajemy na ciepło lub zimno z chrzanem lub buraczkami. Smacznego!
Komentarze