Tarta wielkanocna z białą kiełbasą

4.5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Wytrawna krucha tarta idealna na wielkanocne śniadanie lub obiad. Można podawać ją na ciepło lub zimno, z chrzanem lub buraczkami.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    250 g mąki pszennej
    100 g zimnego masła
    1 jajko
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli

    Składniki na nadzienie:
    200 g sparzonej białej kiełbasy bez osłonki
    2 jajka
    6 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
    100 ml śmietanki kremówki
    1 łyżka chrzanu
    1 ząbek czosnku
    sól
    pieprz
    majeranek

    Składniki na wierzch:
    8 jajeczek przepiórczych
    rzeżucha
    kiełki fioletowego jarmużu
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Jajka na twardo Tarta na słono

Tarta wielkanocna z białą kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na spód energicznie zagniatamy i formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 20 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni w funkcji góra-dół. Ciasto cienko wałkujemy i przekładamy do formy na tartę. Nakłuwamy widelcem lub patyczkiem do szaszłyków i pieczemy przez około 15-20 minut do lekkiego zarumienienia.
    Na upieczonym cieście układamy kawałki sparzonej białej kiełbasy.
    W misce łączymy jogurt naturalny, śmietankę, chrzan, 2 jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Masę wylewamy na spód i zapiekamy przez około 35 minut. Po tym czasie na wierzch wbijamy surowe jajeczka przepiórcze i zapiekamy jeszcze przez około 15 minut. Tartę ozdabiamy rzeżuchą i kiełkami jarmużu. Podajemy na ciepło lub zimno z chrzanem lub buraczkami. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Jajka przepiórcze Biała kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować