Niecodzienne zastosowanie patelni, podobnie jak niecodzienne były okoliczności powstania tej „odwróconej” tarty, francuskiego specjału znanego na całym świecie.
60 min
Składniki:
CIASTO:
mąka pszenna razowa typ 2000 - 100 g
mąka tortowa - 100 g
mąka ryżowa - 100 g
cukier puder - 50 g
miękka margaryna "Palma z Murzynkiem" - 150 g
szczypta soli
FARSZ:
jabłka - 1 kg
margaryna "Palma" - 100 g
cukier - 5 łyżek
Razowa tarta tatin - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SPÓD DO TARTY: miękką margarynę ucieram z cukrem pudrem do białości. Następnie dodaję wymieszane wszystkie rodzaje mąki oraz szczyptę soli. Wszystko miksuję na najniższych obrotach miksera, aż składniki zaczną przypominać zacierki. Teraz wszystko szybko łączę rękami w kulę, dzielę ją na dwie równe części i zawijam w folię spożywczą. Jedną część wkładam do lodówki na 30 minut do schłodzenia.
2.FARSZ: umyte jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję na cząstki. Na patelni, takiej, którą można wstawić do piekarnika, roztapiam margarynę z cukrem. Do tej mieszaniny wkładam cząstki jabłek i delikatnie mieszając, aby jabłka dokładnie się nią pokryły, duszę je około 10 minut. Patelnię zdejmuję z ognia i odstawiam do przestygnięcia.
3.Ciasto wyjmuję z lodówki i rozwałkowuję okrągły placek o średnicy większej o 2-3 cm od średnicy patelni. Ciasto układam na jabłkach, zaginając brzegi do środka i nakłuwam widelcem.
4.Patelnię z ciastem wstawiam do nagrzanego do 200*C i piekę 30 minut. Wyjmuję z piekarnika i odstawiam na chwilę do przestygnięcia. Następnie patelnię nakrywam talerzem i szybkim ruchem odwracam.
Komentarze