Tarta jabłkowa z orzechami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ekspresowe w wykonaniu ciacho z jabłkami i orzechami. Wykonanie jest proste, a efekt zachwycający. Pachnące cynamonem jabłka i chrupiące orzechy a do tego super kruche ciasto.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki (250 ml)
    125 g smalcu
    2 żółtka
    1 jajo
    3 czubate łyżki cukru pudru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    3 jabłka
    1 łyżka cukru pudru
    1 łyżka maki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki cynamonu
    garść włoskich orzechów

    cukier puder do posypania
    tłuszcz i bułka tarta do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tarta jabłkowa z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać smalec z lodówki, żółtka, jajo i cukier puder. Wszystkie składniki posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 min do lodówki.
    W tym czasie obrać jabłka i pokroić je w plasterki, następnie wymieszać je z cukrem pudrem, cynamonem i mąką ziemniaczaną.
    Schłodzone ciasto podzielić na 3 części. 2/3 ciasta rozwałkować na wielkość formy. Formę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartę. Za pomocą wałka przenieść ciasto do formy, a następnie zrobić w nim dziurki widelcem, aby równo rosło. Spód tarty piec w nagrzanym do 180 st C piekarniku przez 5 minut, następnie tartę wyjąć z piekarnika i wyłożyć ją równomiernie jabłkami. Na jabłka pokruszyć włoskie orzechy. Resztę ciasta zetrzeć na jarzynowej tarce na jabłka z orzechami. Piec jeszcze 25 min w 180 st C.
    Jeszcze gorące posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować