Tarta czekoladowa z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Moja rodzina bardzo lubi tarty z owocami, w sezonie letnim dość często je przyrządzam. Tym razem przygotowałam ja z kruchego ciasta czekoladowego i masy śmietanowo-jogurtowej, wyszła przepyszna.

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    200 gram mąki pszennej
    3 łyżki kakao
    2 łyżki konfitury z płatków róży
    70 gram cukru pudru
    3 żółtka
    100 gram masła
    Masa:
    250 ml śmietany 30 %
    200 ml. jogurtu greckiego
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    2 śmietan fixy
    Dodatkowo:
    1 galaretka truskawkowa
    300 gram truskawek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tarta czekoladowa z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, zawijamy w torebkę foliową i wstawiamy na godzinę do lodówki. Schłodzonym ciastem wylepiamy formę do tarty, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni, pozostawiamy do ostudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy jogurt grecki, na końcu dodajemy cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym i śmietan fixami. Masę wykładamy na ciasto kruche, na wierzchu układamy truskawki, wstawiamy do lodówki. Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu, pozostawiamy do ostudzenia. Tężejącą galaretkę wylewamy na wierzch tarty, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Spotkanie rodzinne

Podobne przepisy

To może cię zainteresować