Tarta czekoladowa

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ciasto które powstaje w mgnieniu oka :)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na spód tarty:
    140 gram mąki pszennej
    80 gram masła
    2 żółtka
    40 gram cukru pudru

    Składniki na masę:
    2 puddingi czekoladowe
    25 gram cukru
    400 ml mleka

    Dekoracja:
    Posypka cukrowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tarta czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy spod do tarty:
    Wszystkie składniki muszą być zimne. Mąkę i cukier przesiewamy. Dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy ciasto. Gotowe owijamy folią i schładzamy w lodówce przez 20 minit.
  • 2. Formę do tarty o średnicy 23 cm smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy formę. Ciasto nakluwamy widelcem. Następnie ciasto schładzamy ponownie w lodówce. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik. Ustawiamy 180 stopni funkcją góra dół. Pieczemy 20 minut.
  • 3. Upieczone ciasto chwilę schładzamy. Przygotowujemy masę. Do garnka wlewamy 250 ml mleka, a do osobnej miski mieszamy 2 puddingi oraz cukier i 150 ml mleka. Gdy mleka się zagotuje wlewamy do niego zawartość z miski i bardzo energicznie mieszamy przez 2-3 minuty. Gotową masę przelewamy na spód tarty. Posypujemy posypką.
  • 4. SMACZNEGO
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować