TARTA ORZECHOWO CZEKOLADOWA ( BEZ MĄKI/ MASŁA I CUKRU BIAŁEGO )

  • wyświetlono: 598 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Spód tarty to czekoladowe ciasto z płatków owsianych i orzechów laskowych. Spód pokrywa pianka o smaku toffi na bazie białek i jogurtu. Wierzch to chrupiąca kruszonka z orzechami. Aby ciasto było słodkie zamiast białego cukru wykorzystałam erytrol oraz miód. Miód ten pochodzi z pasieki, a więc nie jest sztuczny tak jak te na sklepowych pułkach. Ten miód jest prawdziwy i naturalny bez dodatku cukrów, dzięki czemu jest o wiele zdrowszy, a jego właściwości są cenne.

20180711_125838
  • 8 porcje
  • 40min
  • Średni

Składniki

Spód:
płatki owsiane zmielone 1 szklanka + 4 łyżki
orzechy laskowe lub włoskie zmielone 1/2 szklanki
olej kokosowy roztopiony 3 łyżki
żółtka 3 sztuki
miód prawdziwy, naturalny z pasieki bez dodatku cukrów 2 łyżki
kakao gorzkie 2 łyżki
cynamon 1/2 łyżeczki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
Masa:
białka 3 sztuki
erytrol 4 łyżki
miód prawdziwy, naturalny z pasieki bez dodatku cukrów 1 łyżka
budyń toffi 1 opakowanie
olej rzepakowy 3 łyżki
jogurt naturalny gęsty lub grecki 3 łyżki
Dodatkowo:
orzechy laskowe lub włoskie 1 garść

Sposób przygotowania przepisu:

TARTA ORZECHOWO CZEKOLADOWA ( BEZ MĄKI/ MASŁA I CUKRU BIAŁEGO )

  • 1. Spód: W misie robota z hakiem umieścić wszystkie składniki. Zagnieść ciasto na niskich obrotach. Ciasto powinno być klejące i mokre. 3/4 ciasta wyłożyć łyżką na formę do tarty o średnicy 28 cm. Aby ciasto równomiernie rozłożyć łyżkę zanurzać w wodzie.
  • 2. Masa: Białka ubić, pod koniec ubijania, gdy masa zacznie robić się sztywna dodać erytrol i miód, dalej ubijając. Następnie wsypać budyń. Dodać olej i jogurt, zmiksować na niskich obrotach tylko do połączenia się składników. Masę przelać na spód tarty. Z pozostałego ciasta odrywać strzępki i układać na piankowej masie. Między luki wsadzić orzechy. Tartę piec w 170 stopniach w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut. Jeśli wierzch zacznie się spiekać przykryć folią aluminiową świecącą stroną do góry/ na wierzch.

Porady

Jeżeli ktoś nie ma robota z hakiem, może użyć miksera wymieniając końcówki te do ubijania na te do ucierania/ zagniatania. Ewentualnie spróbować ręcznie.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tartaCiastoDeserdietetycznedo kawyzdrowobez cukruciasto bez mąkitarta czekoladowatarta orzechowacukrzycafit ciasto

Komentarze

Podobne przepisy

Czekoladowo-orzechowe ciasto z truskawkami (bezglutenowe,bez cukru i słodzików)

Dodane przez: Mienta

Czekoladowo-orzechowe ciasto z truskawkami...

Pyszne, wilgotne ciasto z mąki...

jagluszko

Dodane przez: BonAppetitMalgorzata

JAGLUSZKO ciasto bez cukru, mąki, mleka i...

Deser bez cukru, mąki, mleka i...

image-0anq80j

Dodane przez: ZdrowaKuchniaKamila

Ciasto kakaowe bez mąki i cukru z bananami

Chcę Was zachęcić do spróbowania...

ciasto czekoladowe

Dodane przez: aczp1

Ciasto czekoladowe bez mąki

Zakochałam się w tym cieście :-)...

Ciasto orzechowe bez mąki.

Dodane przez: Armi As

Ciasto orzechowe bez mąki

Dzień dobry, a nawet bardzo dobry,...

FIT BROWNIE – bez tłuszczu, bez cukru, bez mąki

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Fit brownie – bez tłuszczu, bez cukru, bez...

Fit brownie to lżejsze ciasto czekoladowe,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE